Αθλητισμός

Τελικά ο Μάικλ Όουεν υπήρξε χαρισματικός ή υπερεκτιμημένος;

Τελικά ο Μάικλ Όουεν υπήρξε χαρισματικός ή υπερεκτιμημένος;
Ήταν 24 Σεπτεμβρίου του 2003 όταν ο Μάικλ Όουεν σημείωνε γκολ απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Ήταν ο μαγικός αριθμός "21". Γιατί μαγικός; Διότι ο Όουεν εκείνη τη νύχτα ξεπερνούσε τα 20 ευρωπαϊκά γκολ του αρχισκόρερ της Λίβερπουλ στην Ευρώπη, του μεγάλου Ίαν Ρας και έγραφε ιστορία. Ο πλανήτης μιλούσε γι' αυτόν... Το άξιζε όμως;

«Είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα, για ό,τι του ζητηθεί να κάνει με τους επαγγελματίες. Δεν φοβάται κανέναν, είναι έτοιμος. Αν ο Ρόι Έβανς (προπονητής των “μεγάλων” του Άνφιλντ) θέλει τις συστάσεις μου θα του της δώσω ανεπιφύλακτα»! Αυτά δήλωσε το 1996 η παλιά «δόξα» της Λίβερπουλ και τότε υπεύθυνος των ακαδημιών της ομάδας, Στιβ Χάιγουεϊ, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική του 17χρονου Μάικλ Όουεν, μετά τα 30 γκολ σε 25 παιχνίδια με την ομάδα Νέων, το χατ -τρικ του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το FA Youth Cup, το οποίο έφερε στο Άνφιλντ ως ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας του Στίβεν Τζέραρντ και του Τζέιμι Κάραγκερ.

Κι όμως, ο Μάικλ Όουεν ήταν οπαδός της Έβερτον!

Ο Όουεν γεννήθηκε στην πόλη Τσέστερ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην ηλικία των 13 ετών. Το ταλέντο του νεαρού είχε εντυπωσιάσει τους σκάουτερ της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ, ο Όουεν όμως εντάχθηκε στα τμήματα της Λίβερπουλ (παρά το ότι ήταν υποστηρικτής της Έβερτον ).

Το 1996 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα και τον Μάιο του 1997 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της ομάδας ως αλλαγή εναντίον της Γουίμπλετον σκοράροντας μάλιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Την επόμενη σεζόν εκμεταλλευόμενος τον τραυματισμό του Φάουλερ βρίσκει θέση βασικού στην ομάδα σκοράρει το πρώτο του Ευρωπαϊκό γκολ εναντίον της Σέλτικ Γλασκώβης, κάνει το πρώτο του χατ-τρικ στο Λιγκ Καπ Αγγλίας εναντίον της Γκρίμσπι Τάουν και το πρώτο χατ-τρικ στην Πρέμιερ Λιγκ αργότερα την ίδια σεζόν εναντίον της Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Τερματίζει τη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ με 18 γκολ πρώτος σκόρερ μαζί με τον Κρις Σάτον της Μπλάκμπερν Ρόβερς και τον Ντίον Ντούμπλιν της Κόβεντρι Σίτι και τιμήθηκε ως νεαρός παίκτης της χρονιάς για την σεζόν 1997-98.

https://www.youtube.com/watch?v=OsUB6x-Szgk

Η επόμενη σεζόν ήταν επίσης καλή για τον νεαρό επιθετικό που σκόραρε 23 γκολ σε 40 αγώνες παρ´όλα αυτά όμως η ομάδα του έμεινε εκτός και από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τερματίζοντας 7η, τραυματίστηκε μάλιστα στις 12 Απριλίου μένοντας έξω για το υπόλοιπο της σεζόν. Τη σεζόν 1999-2000 βρίσκει τον Όουεν τραυματία για το μεγαλύτερο διάστημα, καταφέρνει πάντως να σκοράρει 12 γκολ βοηθώντας την ομάδα να κερδίσει την έξοδο της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η επόμενη σεζόν είναι μια από της πιο πετυχημένες για τη Λίβερπουλ.

Η ομάδα κατακτάει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το Λιγκ Καπ Αγγλίας και το Κύπελλο Αγγλίας. Στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Άρσεναλ ο Όουεν πετυχαίνει δύο γκολ στα τελευταία λεπτά μετατρέποντας το σκορ από 1-0 σε 1-2 δίνοντας έτσι το Κύπελλο στη Λίβερπουλ, ο τελικός θα μείνει στην ιστορία ως ο τελικός του Μάικλ Όουεν. Στις αρχές της επόμενης σεζόν η Λίβερπουλ κατακτάει το Ευρωπαικό Σούπερ Καπ εναντίον της Μπάγερν Μονάχου και το Αγγλικό Σούπερ Καπ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Όουεν σκοράρει και στα δύο παιχνίδια βοηθώντας την ομάδα του να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτάει 5 τίτλους μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Ψηφίζεται για το 2001 ως Καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστή της χρονιάς όπως παίκτης της χρονιάς ψηφίζεται και από το έγκυρο ποδοσφαιρικό περιοδικό World Soccer. Στο τέλος της σεζόν στις 21 Δεκεμβρίου φτάνει το 100 γκολ με την φανέλα της Λίβερπουλ σε ένα παιχνίδι εναντίον της Γουέστ Χαμ. Τερματίζει τη σεζόν 2001-02 με 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και την ομάδα του να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Η σεζόν 2002-03 βρίσκει ξανά τον Όουεν σε εξαιρετική φόρμα, η Λίβερπουλ κάνει πορεία πρωταθλητισμού μετά από πολλά χρόνια αλλά ένα σερί από άσχημα αποτελέσματα και η ομάδα τερματίζει τελικά στην 5η θέση ο Όουεν σκοράρει όμως ξανά 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Με την απόλυση του Γάλλου προπονητή Ζεράρ Ουγιέ από τον πάγκο της ομάδας άρχισαν και οι φήμες περί αποχώρησης του Όουεν από τη Λίβερπουλ. Στις 13 Αυγούστου 2004 η Ρεάλ Μαδρίτης τον αγοράζει έναντι 8 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Μάικλ Όουεν στη Ρεάλ Μαδρίτης

Στο Μπερναμπέου πήρε το Νο11 και παρατάχθηκε δίπλα στον Ραούλ, τον Ζιντάν, τον Μπέκαμ, τον Φίγκο, τον Ρομπέρτο Κάρλος και τον Ρονάλντο… Όποιος όμως βιάστηκε να προβλέψει θριάμβους, έπεσε απελπιστικά έξω! Ο ίδιος ο Όουεν ξεκίνησε ντεφορμέ, συνέχισε… τραυματίας και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 13 γκολ και σκοράροντας απέναντι στη Μπαρτσελόνα μεν, δίχως όμως να καταφέρνει κάτι αξιοπρόσεκτο.

Η Ρεάλ δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο, ο ίδιος είχε προβληματίσει άπαντες με την ευπάθεια του και τους συνεχείς τραυματισμούς του, ενώ η εικόνα του Τζέραρντ να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του 2005 και το Λίβερπουλ να παραληρεί, μάλλον θα προβλημάτισε αρκετά τον ίδιο…

Ο Μάικλ Όουεν στη Νιούκασλ Γιουνάιτεντ

Τον Αύγουστο του 2005 η Νιούκαστλ ανακοινώνει την υπογραφή τετραετούς συμβολαίου με τον Μάικλ Όουεν τα δύο πρώτα χρόνια είναι φτωχά σε εμφανίσεις για τον Όουεν που αν και ξεκίνησε εντυπωσιακά με 7 γκολ σε 11 εμφανίσεις ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, μάλιστα τη σεζόν 2006-07 έχει μόλις τρεις επίσημες εμφανίσεις με την φανέλα της Νιούκασλ Γιουνάιτεντ. Τ

Τα δύο τελευταία χρόνια του συμβολαίου του με την Νιουκάστλ επανέρχεται αλλά η αποδοτικότητα του δεν είναι η αναμενόμενη μάλιστα η τελευταία του χρονιά στην Νιουκάστλ συνοδεύεται από τον υποβιβασμό της ομάδας στην Τσάμπιονσιπ. Συνολικά η περίοδος της παρουσίας του στη Νιούκαστλ ήταν απ’ τις χαρακτηριστικότερες για την περίπτωση του μέχρι να κλείσει άδοξα την καριέρα του: αμέτρητοι τραυματισμοί, χειρουργεία, ενοχλήσεις και παράπονα, περισσότερες απουσίες παρά συμμετοχές και συνολικά μετριότατη παρουσία…

Παίζοντας μόλις 10 παιχνίδια σε δυο σεζόν και χάνοντας φυσικά το Μουντιάλ, η Νιουκάστλ ξεκίνησε να διαμαρτύρεται για το που πάνε τα λεφτά της και να ζητά αποζημίωση απ’ τη FIFA και την αγγλική ομοσπονδία για το γεγονός ότι πληρώνει έναν «μονίμως τραυματισμένο παίκτη». Στο επίκεντρο της λυπηρής αυτής ιστορίας είναι προφανώς ο ίδιος ο Άγγλος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει υγιής και όταν πια τα καταφέρνει, αποδεικνύει τη σημασία του.

Τη σεζόν ’07 – ’08, την οποία πρόλαβε ουσιαστικά στα… τελειώματα της, βάζει 11 γκολ και βγάζει την ομάδα του απ’ τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτή ήταν ίσως η τελευταία ανάμνηση του ποδοσφαιριστή Όουεν, αφού μετά κυριαρχεί αυτή του τραυματία, του ντεφορμέ και του ανεπαρκούς για το υψηλό επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ…

Ο Μάικλ Όουεν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στις 3 Ιουλίου 2009 ο Όουεν υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην πρώτη του σεζόν με τους κόκκινους διαβόλους πανηγυρίζει την κατάκτηση του Τσάριτι Σίλντ, αλλά και του Λιγκ Καπ Αγγλίας σκοράροντας το πρώτο γκολ στον τελικό με την Άστον Βίλα, όχι όμως το πρωτάθλημα μια και η ομάδα του όμως χάνει το πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από την Τσέλσι.

“Αυτή είναι μια φανταστική ευκαιρία για μένα. Σκεφτείτε πως -σχεδόν- υπέγραψα και με τα δύο χέρια. Ανυπομονώ να φορέσω τη φανέλα της ομάδας σε επίσημο παιχνίδι και θέλω να ευχαριστήσω τον Σερ Άλεξ για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Υπόσχομαι να τον ξεπληρώσω με καλές εμφανίσεις και πολλά γκολ.

Βρισκόμουν σε συζητήσεις με αρκετές ομάδες, κυρίως στην Αγγλία, όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν ο Σερ Άλεξ και με κάλεσε να φάμε πρωινό παρέα. Το επόμενο πρωί βρεθήκαμε. Μου είπε αμέσως πως πίστευε σε μένα και πως ήθελε να με φέρει στο Ολντ Τράφορντ. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Συμφωνήσαμε μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Θα γινόμουν παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν καταπληκτικό.”, δήλωσε λίγα λεπτά μετά τις υπογραφές, σε μια μεταγραφή που είχε σηκώσει… θύελλα στην Αγγλία λόγω του παρελθόντος του στο Λίβερπουλ. Όμως στο Μάντσεστερ δεν αναγεννήθηκε ποτέ.

Γενικά, από τότε που αποφάσισε να πάει στη Μαδρίτη, δεν υπήρξε ποτέ ξανά ο παίκτης που ξέραμε. Η εικόνα συμπληρώθηκε με την παρουσία του στη Στόουκ για τη σεζόν ’12-13, όταν έβαλε ένα γκολ σε 8 συμμετοχές και αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 34 χρονών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments