Άποψη

Η αλήθεια για τις συντάξεις

Η αλήθεια για τις συντάξεις
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης σχολιάζει στο blog του στο pagenews.gr το ζήτημα των συντάξεων.

Κοιτάξτε πως ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά το κουβάρι και αποκαλύπτεται η αλήθεια για τις συντάξεις.

Ο Ντράγκι δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις συντάξεις.

Το ΔΝΤ πιέζει αφόρητα, αλλά όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην τρόικα στις αρχές Ιουλίου, ο ρόλος του μετά τη λήξη των μνημονίων είναι συμβουλευτικός και με κανένα μέσο και τρόπο δεν μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα τα μέτρα που αυτό θέλει.

Τι απομένει; Η Κομισιόν, ο ESM και η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει ανάψει προ πολλού το «πράσινο φως» αρκεί να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό, πράγμα που θα εξετάσει στις 15 Οκτωβρίου όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός (μαζί με εκείνους των άλλων χωρών) θα κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις στις Βρυξέλλες.

Και αν πετυχαίνεται το 3,5% κανένα πρόβλημα.

Ο ΕΣΜ από την πλευρά του αποδέχτηκε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό.

Άρα αν πετυχαίνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ντου ΑΕΠ.

Απομένουν κάποιες αντιρρήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες και όχι με δηλώσεις) Γερμανίας και Ολλανδίας, αλλά και αυτές δεν είναι ικανές να ακυρώσουν την απόφαση εφόσον το θέλει η ελληνική κυβέρνηση.

Και η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να το θέλει και μάλιστα σφόδρα, γιατί αν περικοπούν οι συντάξεις όχι μόνο δεν έχει καμία ελπίδα στις επόμενες εκλογές, αλλά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χαμηλό και θα ακυρωθούν οι όποιοι μετεκλογική σχεδιασμοί.

Συμπέρασμα:

Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Δεν γνωρίζω τη μορφή της τελικής απόφασης (αναστολή για κάθε χρόνο που πετυχαίνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ή οριστική ακύρωση) αλλά τον επόμενο Ιανουάριο δεν πρόκειται να μειωθούν, εκτός αν πέσει ο… ουρανός στο κεφάλι μας, όπως φοβούνται οι Γαλάτες του Αστερίξ ή εκτός κι΄ αν αποφασίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ να αυτοκτονήσουν πολιτικά.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play