Πολιτική

Τσίπρας – Ερντογάν: Η πρώτη συνάντηση μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Τσίπρας – Ερντογάν: Η πρώτη συνάντηση μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών
Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στον Ερντογάν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως το Κυπριακό και την κατάσταση στο Αιγαίο.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας.

Πρόκειται για το πρώτο τους τετ- α – τετ μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως, το Κυπριακό, την κατάσταση στο Αιγαίο, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει σαφές στον Τούρκο πρόεδρο, πως θα προσπαθήσει να προχωρήσει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, επίσης, το γεγονός, ότι έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φροντίσει να θέσει ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Στη συνάντηση συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Σημαντική βαρύτητα στη συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει το προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν μετά από τις εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ κάνει κινήσεις επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη.

Μάλιστα, στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στο Βερολίνο, για διήμερη επίσκεψη.

Η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεών τους, αφού αυτό θα ήταν ωφέλιμο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments