Αθλητισμός

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018: Διεξάγεται για 36η χρονιά – Η ιστορία του και τα ρεκόρ

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018: Διεξάγεται για 36η χρονιά – Η ιστορία του και τα ρεκόρ
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018: Ο ιστορικός αγώνας διεξάγεται για ακόμα μια χρονιά σήμερα και αύριο. Πως ξεκίνησε. Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018: Ο ιστορικός αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον» διεξάγεται φέτος για 36η συνεχή χρονιά, σήμερα 28/9 και το Σάββατο 29/9,

Διοργανωτής του είναι ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, ενώ τελεί υπό την άμεση εποπτεία και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων (ΙΑU). Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί (07.00) στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διοργανωτές παραχώρησαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την παρουσία του προέδρου του Διεθνή Συνδέσμου, Ευάγγελου Πολυμέρη, ο οποίος έδωσε και όλα τα τελευταία στοιχεία για τον αγώνα. «Εύχομαι να έχουμε έναν ασφαλή αγώνα, να τερματίσουν όλοι οι αθλητές, αλλά αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι και ο 1ος και τελευταίος που θα τερματίσει για μας είναι νικητής. Το “εύ αγωνίζεσθαι” μετρά», είπε ο κ. Πολυμέρης.

Ακολούθως τόνισε ότι το Σπάρταθλον είναι ένας αγώνας που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως μεταξύ των αθλητών στις υπεραποστάσεις, με πολλές δυσκολίες αγωνιστικές και οργανωτικές, όπου οι εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Από τις 800 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δεκτές έγιναν μόνο οι 400 και υπολογίζεται ότι θέση στην εκκίνηση θα πάρουν 376 άνδρες και γυναίκες από 51 χώρες, που θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιπίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της μπροστά στον περσικό κίνδυνο.

Η διαδρομή είναι 246 χλμ. και οι δρομείς θα πρέπει να τερματίσουν στο άγαλμα του Λεωνίδα εντός 36 ωρών. Οι αθλητές θα περάσουν από ιστορικά σημεία, όπως Ελευσίνα, Αρχαία Κόρινθο, Νεμέα και Τεγέα, και εκτός από την μεγάλη απόσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες, που δυσκολεύουν πολύ, κυρίως όταν ανεβαίνουν τα βουνά στην Αρκαδία. Οικονομικά έπαθλα δεν υπάρχουν για τους νικητές, παρά μόνο ένα δάφνινο στεφάνι.

Για τη διεκδίκηση της νίκης φαβορί θεωρούνται στους άνδρες ο περσινός 2ος νικητής, Τσέχος Ράντεκ Μπρούνερ, ο 4ος Ιάπωνας Ισικάβα Γιοσιχίκο, ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο (2ος το 2016), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (πρώτος το 2013) και ο Γερμανός Φλοριάν Ρέους (πρώτος το 2015), ενώ δεν θα συμμετάσχει τελικά o 3oς πέρυσι, Νίκος Σιδερίδης. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η συμμετοχή του θρύλου των υπεραποστάσεων, Ελληνοαμερικανού δρομέα Κωνσταντίνου Καρνέζη.

Μεταξύ των γυναικών ξεχωρίζει η περσινή δεύτερη Ουγγαρέζα Σουζάνα Μάραζ, η οποία έρχεται με πολλές αξιώσεις για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς και της περσινής πρώτης Ελληνίδας, Γεωργίας Μαντά, αλλά και της Γεωργίας Μήτσιου.

Ο μικρότερος αθλητής του αγώνα είναι 20 ετών και ο μεγαλύτερος 70. Ο μεγαλύτερος Έλληνας δρομέας είναι ο Δημήτρης Χρόνης (67 ετών), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Βρετανού Τζον Βολάντεν, του εθελοντή διασώστη που ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει στη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά.

Συνολικά στον αγώνα θα πάρουν μέρος 60 Έλληνες, αριθμός που ικανοποιεί απόλυτα τους διοργανωτές, αν σκεφτούμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι οι δρομείς της χώρας μας που μετείχαν, ενώ άλλοι 60 αθλητές προέρχονται από την Ιαπωνία, όπου ο αγώνας είναι πολύ δημοφιλής.

Τέλος, οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στην οικονομική συνεισφορά του αγώνα, αφού υπολογίζουν ότι πάνω από 500.000 ευρώ «ρίχνονται» στην ελληνική αγορά από τους συμμετέχοντες.

Σπάρταθλον: Πως ξεκίνησε – Η ιστορία του

Διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων, με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό τη Σπάρτη. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983 την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (28 Σεπτεμβρίου 2018), σε ανάμνηση του κατορθώματος του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίον έστειλαν οι Αθηναίοι στρατηγοί στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της εν όψει της μάχης του Μαραθώνα με τους Πέρσες (490 π.Χ).

Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον Βρετανό σμήναρχο Τζον Φόντεν, ο οποίος θέλησε να επαληθεύσει την εξιστόρηση του περιστατικού από τον Ηρόδοτο, που αναφέρει ότι ο Φειδιππίδης διήνυσε την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη πεζός μέσα σε δύο ημέρες.

Θα επιχειρήσει να διανύσει τη διαδρομή του Φειδιππίδη μαζί με τέσσερις φίλους του στις 8 Οκτωβρίου 1982 και σε λιγότερο από 40 ώρες θα τερματίσουν αυτός και δύο από τους φίλους του στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, επαληθεύοντας πανηγυρικά τη διήγηση του «πατέρα της ιστορίας». Από την επόμενη χρονιά το «Σπάρταθλον» ήταν γεγονός, με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον».

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά και για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο Φόντεν και βασίζεται στην περιγραφή του Ηροδότου για το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Θεωρείται, δε, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι το «Σπάρταθλον» αποτελεί την εγκυρότερη αναπαράσταση της διαδρομής αυτής.

Το έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στη Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Στον αγώνα δεν υπάρχουν χρηματικά βραβεία.

Το ρεκόρ διαδρομής για τους άνδρες κατέχει από το 1984 ο έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος με 20 ώρες και 25 λεπτά και για τις γυναίκες η βρετανίδα Ελίζαμπεθ Χόκερ από το 2012 με 27 ώρες, 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.

Σπάρταθλον: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2018» την Παρασκευή 28/09/ 2018, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα από τη διασταύρωση Λ. Αθηνών & Μυστρά, περιοχής Δήμου Χαϊδαρίου έως τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ) περιοχής Δήμου Ασπροπύργου, κατά τις ώρες 06.00΄ έως 11.00΄.

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα από τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ) περιοχής Δήμου Ασπροπύργου έως την Ιερά Οδός Ελευσίνας (χ/θ 20,000), περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 07.30΄ έως 10.00΄.

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Ιεράς Οδού Ελευσίνας – Ηρώων Πολυτεχνείου, ρεύμα κυκλοφορίας Κόρινθο, στο τμήμα από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (χ/θ 20,000), έως την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου (θέση ‘’ΜΠΛΟΚΟ’’), περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 07.30΄ έως 10.00΄.

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ρεύμα κυκλοφορίας Κόρινθο, στο τμήμα από την Ιερά Οδό Ελευσίνας – Ηρώων Πολυτεχνείου (θέση ‘’ΜΠΛΟΚΟ’’), έως την χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας) περιοχής Δήμου Ελευσίνας , κατά τις ώρες 07.30΄ έως 12.00΄.

Προσωρινή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα από τη χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας) έως τη χ/θ 40,000 (Είσοδος-Έξοδος Μεγάρων της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.), και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ έως 13.30΄.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της ανωτέρω κυκλοφοριακής ρύθμισης, η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους θα πραγματοποιείται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments