Διεθνή

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή – Πιθανή η προκήρυξη εκλογών από τον Ζάεφ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή – Πιθανή η προκήρυξη εκλογών από τον Ζάεφ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Έκλεισαν οι κάλπες με το ποσοστό συμμετοχής να παραμένει κάτω από το 40%.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή το 34,59% του εκλογικού σώματος.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της που ήταν να συμμετάσχει στη ψηφοφορία, τουλάχιστον το 50% των πολιτών.

Οι φόβοι για αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχονται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα που θα δείξουν οι κάλπες, αν δηλαδή, οι πολίτες των Σκοπίων εγκρίνουν οι απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι γνωστό περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Η Αθήνα περιμένει με προσοχή τις εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν ψηφίζοντας είναι:

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ο αρχηγός του VMRO απείχε από το δημοψήφισμα

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα.

Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο.

Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments