Οικονομία

Βερολίνο για τις συντάξεις: “Εικασίες” τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής

Βερολίνο για τις συντάξεις: “Εικασίες” τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής
Oι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις θα ληφθούν από το Eurogroup και του Θεσμούς.

Εκπρόσωποι της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησαν στην Deutsche Welle και διέψευσαν κατηγορηματικά ότι η Μέρκελ, προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα, για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle αρνείται να σχολιάσει τα ελληνικά δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα στη γραπτή απάντηση, αναφέρεται:

«Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου».

Πέραν αυτού ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ.

Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων.

Οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά από τους Θεσμούς και το Eurogroup.

Είναι, άλλωστε, ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.

Αρμοδιότητα του Eurogroup και της Κομισιόν

Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα.

Αυτό θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση και εφόσον οι θεσμοί έχουν καταθέσει την έκθεσή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης «όπως άλλωστε αυτό ισχύει και για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει πως με βάση αυτή την έκθεση θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup, για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αν πετυχαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, όπως επίσης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Εκτός από την απόφαση του Eurogroup για τις συντάξεις, αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους από την Κομισιόν.

Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν θα πρέπει μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Βάσει αυτών των δεδομένων δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments