Γυναίκα
pagenews.gr / Γυναίκα / Έρευνα: Οι νευρολογικές παθήσεις «χτυπάνε» περισσότερο τις γυναίκες
Έρευνα: Οι νευρολογικές παθήσεις «χτυπάνε» περισσότερο τις γυναίκες | Pagenews.gr
Αφροδίτη Πάνου

Έρευνα: Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες άνω των 45 ετών είναι πιθανό ότι θα διαγνωσθούν με:

  • άνοια,
  • Πάρκινσον ή
  • εγκεφαλικό κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.

Η νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ,.

Επικεφαλής της έρευνας ο επιδημιολόγος δρα Αρφάν Ικράμ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry».

Για την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 12.100 ανθρώπους (το 58% γυναίκες), που ήσαν τουλάχιστον 45 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Στη διάρκεια 26 ετών (1990-2016) πέθαναν οι 5.291, οι 3.260 δεν είχαν διαγνωσθεί με καμία νευρολογική πάθηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 1.489 διαγνώσθηκαν με άνοια (το 80% λόγω Αλτσχάιμερ), οι 263 με νόσο Πάρκινσον.

Τέλος οι 1.285 με εγκεφαλικό (το 65% ισχαιμικού τύπου).

Υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος μιας 45άρας γυναίκας να εμφανίσει κάποια από αυτές τις τρεις νευρολογικές παθήσεις στη ζωή της, ήταν 48%.

Για ένα 45άρη άνδρα ο κίνδυνος ήταν μικρότερος (36%).

Ειδικότερα για την άνοια, στην ηλικία των 45 ετών ο κίνδυνος κατοπινής διάγνωσης ήταν 26% περίπου για μια γυναίκα και 14% για έναν άνδρα.

Ενώ οι 45χρονοι ανεξαρτήτως φύλου έχουν σχεδόν παρόμοιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, οι άνδρες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να το πάθουν σε μικρότερη ηλικία από ό,τι οι γυναίκες. Από την άλλη όμως, οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα από ό,τι οι άνδρες να διαγνωσθούν τόσο με άνοια όσο και με εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής τους.

Όπως είπε ο ερευνητής Σίλβαν Λίτσερ, «οι μεσήλικες εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο, όμως οι ασθένειες του εγκεφάλου είναι συχνότερες στους ηλικιωμένους. Για τους ανθρώπους άνω των 85 ετών, η άνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί άνθρωποι στην τρίτη ηλικία πάσχουν από περισσότερες από μία νευρολογικές παθήσεις, δύο ή και τρεις ταυτόχρονα.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια, Πάρκινσον ή εγκεφαλικό, όπως έδειξε η μελέτη, είναι όσοι στη μέση ηλικία είχαν υψηλότερη πίεση του αίματος, υψηλή χοληστερίνη, καρδιακή αρρυθμία και διαβήτη τύπου 2.

Ετικέτες: 
2018