Οικονομία

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» οι τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» οι τραπεζικές μετοχές
Σε ελεύθερη πτώση και πάλι το Χρηματιστήριο.

Νέα ημέρα αγωνίας για τις τράπεζες με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται πάλι στο κόκκινο.

Το ανοδικό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης δεν διατηρήθηκε για πολύ.

Το Χρηματιστήριο είναι σε ελεύθερη πτώση και οι επενδυτές απογοητεύονται.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 632 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,48%.

Ο τζίρος ανέρχεται 23,52 εκατ.

Επιτελικό τραπεζικό στέλεχος αναφέρει ότι η πορεία του Χρηματιστηρίου των τελευταίων ημερών δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα θεμελιώδη μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Προσθέτει – απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι μια υπερβολική αντίδραση που συνδέεται και με εξωγενείς παράγοντες όπως το ιταλικό ζήτημα.

Ερωτηθείς για ένα από τα μεγάλα ζητήματα που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το επιτελικό στέλεχος επαναλαμβάνει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από άλλα τραπεζικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες:

«Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) υποχωρούν σύμφωνα ακριβώς με τα όσα έχουν δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, από 110 δις το 2015, έχουν μειωθεί κάτω από 88 δισ. ευρώ, και η μείωση συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Στόχος μας το 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στο 20% των συνολικών δανείων, ποσοστό που είναι βέβαια σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο τού 5% στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

«Χρειάζεται ψυχραιμία, απόλυτη προσήλωση στους στόχους, όχι κραυγές και φυσικά είναι απαραίτητο η πορεία της οικονομίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο.

Η πορεία του τραπεζικού συστήματος συνδέεται απόλυτα με την πορεία της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε αυτή από τις αγορές.

Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο γρηγορότερα θα υποχωρούν και τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες θα επανέρχονται στην κανονικότητα», επισημαίνει.

Διαβάστε Eπίσης

Πτώση στο Χρηματιστήριο: Έκλεισε με απώλειες 2,61% – Σφυροκόπημα στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Νέες πιέσεις – Με πτώση κοντά στο 2% άνοιξε η εβδομάδα