Πολιτική

Τσίπρας- Σταϊνμάιερ: Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση τους – Όσα ειπώθηκαν

Τσίπρας- Σταϊνμάιερ: Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση τους – Όσα ειπώθηκαν
Τι συζήτησαν Τσίπρας - Σταϊνμάιερ κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΟΔΓ και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Η συνάντηση τους και όσα ειπώθηκαν:

Στην Αθήνα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εγκάρδια ήταν, μάλιστα, η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του προς τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα ο κ. Σταϊνμάιερ είχε καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Στην Αθήνα από το βράδυ της Τετάρτης

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η σύζυγός του κα Έλκε Μπουντενμπέντερ, αφήχθησαν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου.

Τον κ Σταϊνμάιερ και την κ. Μπουντενμπέντερ υποδέχθηκε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ μαζί με τη σύζυγό του ενώ στιγμιότυπα από την άφιξη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανήρτησε η γερμανική Πρεσβεία με το παρακάτω κείμενο ,στο twitter:

Επίσκεψη σε φίλους: Ο Πρέσβης κ. #Πλότνερ μαζί με τη σύζυγό του καλωσορίζουν τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο κ. Φρανκ-Βάλτερ #Στάινμαϊερ και την κ. Έλκε Μπύντενμπεντερ κατά την άφιξη τους στην #Αθήνα.

Το πρόγραμμα του κ. Σταϊμάιερ

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments