Άποψη

Η «μάχη» των συντάξεων

Η «μάχη» των συντάξεων
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις συντάξεις, τη μάχη της κυβέρνησης και τις κινήσεις των Ευρωπαίων.

Αρχίζει από σήμερα η κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό με κυρίαρχο διακύβευμα την περικοπή ή όχι των συντάξεων.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις θα αποφανθούν κυρίως αν ο προϋπολογισμός πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5%. Αν η ετυμηγορία τους είναι θετική τότε οι συντάξεις δεν θα κοπούν.

Αν όχι, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πρόσθετα μέτρα για να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Η πεποίθηση και εκτίμησή μας είναι πως οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν την 1 Ιανουαρίου 2019 και στηρίζονται σε πολλούς λόγους:

Η Κομισιόν έχει ταχθεί υπέρ της αποφυγής της περικοπής από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Το ΔΝΤ άνοιξε κι αυτό το παράθυρο με τρεις πράξεις.

Οι δύο πρώτες είναι οι εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται και προσεγγίζουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Συνεπώς δημοσιονομικό πρόβλημα δεν υπάρχει.

Η τρίτη πράξη είναι η θέση που εξέφρασαν Λαγκάρντ και Τόμσεν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως για το δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει η Κομισιόν.

Η Μέρκελ μετακινήθηκε από τη θέση της και δεν θέλει ένα ακόμη ανοιχτό πρόβλημα στην Ευρώπη.

Οι Θεσμοί στις αρχές Σεπτεμβρίου που ήταν στην Ελλάδα, αποδέχτηκαν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά μόνο δημοσιονομικό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά της να αποφασίσει για τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ένα ανοιχτό ζήτημα και με την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κόψει τις συντάξεις (το ίδιο και τα υπόλοιπα κόμματα).

Και γνωρίζει ότι στην περίπτωση που οι συντάξεις περικοπούν τότε η ήττα στις εκλογές θα είναι σίγουρη και μεγάλη.

Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο προϋπολογισμός εξασφαλίζει την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν. Και στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση του Eurogroup θα έχει τυπικό χαρακτήρα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments