Άποψη

Τα ανοιχτά μέτωπα του Αλέξη Τσίπρα

Τα ανοιχτά μέτωπα του Αλέξη Τσίπρα
Η Άννα Μορφούλη γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τα μέτωπα που έχει ανοιχτά και πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η συζήτηση για την περικοπή των συντάξεων και η έγκριση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, αλλά και το ιταλικό ζήτημα με το μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ιταλίας να επηρεάζουν την έξοδο στις αγορές προκαλούν πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται καθοριστικός για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτός από τα εξωτερικά μέτωπα, έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά.

Με το πολιτικό κλίμα να έχει ήδη πάρει φωτιά, στον απόηχο των δηλώσεων Καμμένου στις ΗΠΑ και των αντιδράσεων που προκάλεσαν αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κρίσιμα μονοπάτια να διαβεί, την ώρα που και επίσημα η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο το επόμενο φθινόπωρο.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και επίσημα η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος περί plan B πυροδότησαν το κλίμα και ήταν η αιτία στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να ανάψουν τα αίματα, με τον Νίκο Κοτζιά να έρχεται σε ρήξη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η συγκυβέρνηση κινείται ήδη σε τεντωμένο σχοινί και ο πρωθυπουργός ζήτησε δεσμεύσεις από τους ΑΝΕΛ ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Ένα ακόμη κρίσιμο και κομβικό σημείο για τον πρωθυπουργό είναι η έγκριση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, η οποία θα κρίνει το μέλλον των συντάξεων. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η μη μείωση των συντάξεων έχει «κλειδώσει».

Ωστόσο το «άγχος» δεν έχει περάσει καθώς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη. Τουλάχιστον μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό προκαλεί και το συνεχές μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ιταλίας.

Η υποχώρηση των ελληνικών spreads είναι σημαντική για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μην ταραχθεί η πορεία της χώρας προς την έξοδο στις αγορές.

Είναι πιθανό να επέλθει η… ηρεμία καθώς η Ευρώπη δεν θέλει αναταραχές, ειδικά ενόψει των Ευρωεκλογών.


Διαβάστε όλα τα άρθρα της Άννας Μορφούλη, εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments