Διεθνή

Ρίτα Χέιγουορθ: Η Θεά του Έρωτα

Ρίτα Χέιγουορθ: Η Θεά του Έρωτα
Η Ρίτα Χέιγουορθ γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1918 και το pagenews.gr γράφει για τη θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ. Η εκτόξευση της καριέρας της, οι πέντε γάμοι της, ο αλκοολισμός και το αλτσχάιμερ.

Η Ρίτα Χέιγουορθ, η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1940 και του 1950, πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο διαμέρισμά της στο Central Park του δυτικού Μανχάταν. Ήταν 68 ετών.

Από το 1981, την ηθοποιό φρόντιζε η δεύτερη κόρη της, πριγκίπισσα Γιασμίν Αγά Χαν, η οποία με τη δημοσιοποίηση της ασθένειας της μητέρας της, είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στη νόσο του Αλτσχάιμερ, για την οποία ελάχιστα ήταν γνωστά μέχρι τότε. Σύμφωνα με την πριγκίπισσα Γιασμίν, η υγεία της Ρίτα Χέιγουορθ έδειχνε σταθερή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο, η πανέμορφη ηθοποιός να πέσει σε μια ημικωματώδη κατάσταση.

Ρίτα Χέιγουορθ: Η Θεά του Έρωτα

Εκτυφλωτικής ομορφιάς, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918 και μεσουράνησε στη μεγάλη οθόνη τη δεκαετία του 1940 και μέσα σε 20 χρόνια (1937-1958) πρόλαβε να παντρευτεί πέντε φορές. Η «Θεά του Έρωτα», όπως την αποκαλούσαν, ήταν το αναμφισβήτητο «πιν-απ γκερλ» της εποχής της και η «ντάρλινγκ» των αμερικανών στρατιωτών, που πολεμούσαν στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κόρη του Ισπανού χορευτή Εντουάρντο Κανσίνο, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της και ως χορεύτρια εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες, αρχίζοντας από το 1934.

Με τη συμβουλή όμως του πρώτου της συζύγου, του Έντουαρντ Τζάντσον, που ήταν και ο μάνατζέρ της, άλλαξε το όνομά της (υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας της), έβαψε τα μαλλιά της πυρόξανθα και φιλοτέχνησε μια εξεζητημένη, όσο και εκρηκτική εικόνα, στις ταινίες «Μόνο οι άγγελοι έχουν φτερά» («Only Angels Have Wings», 1939), «Ο πειρασμός» («Strawberry Blonde», 1941) και «Αίμα και άμμος» (Blood and Sand, 1941).

Τα μιούζικαλ «Ποτέ δεν θα πλουτίσεις» («You’ll Never Get Rich», 1941), «Στον ίλιγγο του χορού» («You W ere Never Lovelier», 1942), και τα δύο με παρτενέρ τον Φρεντ Αστέρ, και ιδίως το «Σαν τα παραμύθια» («Cover Girl», 1944) με τον παρτενέρ τον Τζιν Κέλι, εκτόξευσαν τη φήμη της Ρίτα Χέιγουορθ και την ανέδειξαν σε πραγματική σταρ. Έγινε ο κρυφός πόθος των ανδρών και το πρότυπο ομορφιάς για τις γυναίκες.

Η Ρίτα Χέιγουορθ ως Τζίλντα

Ο ερωτισμός της έφθασε στο απόγειό του με την «Τζίλντα» («Gilda», 1946), ένα από τα κορυφαία φιλμ-νουάρ, σε σκηνοθεσία του Τσαρλς Βίντορ. Η ταινία οφείλει τη διαχρονική φήμη της στην παρουσία της Χέιγουορθ, που υποδύεται μια «μοιραία γυναίκα» που παίζει με τα συναισθήματα δύο φίλων: του συζύγου της και του πρώην εραστή της. Κλασική έχει μείνει η σκηνή όπου η Χέιγουορθ τραγουδά (με τη φωνή της Ανίτα Έλις) τα «Amado Mio» και «Put the Blame on Mame» και η οποία αντιμετώπισε προβλήματα με τη λογοκρισία.

Μετά την «Τζίλντα» η καριέρα της Ρίτα Χέιγουορθ δεν θα είναι η ίδια, όπως πριν. To 1948 θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Η κυρία από τη Σαγκάη» («The Lady from Shanghai, 1948). Τη σκηνοθέτησε ο δεύτερος άντρας της, ο διάσημος Όρσον Γουέλς, ο οποίος τη μεταμόρφωσε κυριολεκτικά και ίσως εκεί να οφείλεται η παταγώδης αποτυχία της ταινίας. Έντονες προσωπικότητες και οι δύο, γρήγορα θα χωρίσουν τους δρόμους τους, έχοντας αποκτήσει ένα κορίτσι.

Ρίτα Χέιγουορθ: Ο γάμος με τον Όρσον Γουέλς

Η Ρίτα Χέιγουορθ που είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, παντρεύτηκε το 1943 τον Όρσον Γουέλς και απέκτησαν μια κόρη, τη Ρεμπέκα. Έζησαν μαζί μέχρι το 1949 και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ”The Lady From Shanghai” που σκηνοθετούσε ο Γουέλς, του ζήτησε διαζύγιο. Είχε ήδη γνωρίσει και ερωτευτεί τον πρίγκιπα Αλί Xαν και δεδομένου ότι δεν είχε βγει ακόμη το διαζύγιο της, τα ταξίδια τους στην Ευρώπη προκάλεσαν τη δημόσια αγανάκτηση.

Ρίτα Χέιγουορθ: Όταν άρχισε η πτώση

Τη δεκαετία του 1950 θα παντρευτεί τρεις ακόμα φορές: με τον πρίγκηπα Αλί Χαν (θα αποκτήσει ένα κορίτσι), με τον ηθοποιό Ντικ Χέιμς και τον κινηματογραφικό παραγωγό Τζέιμς Χιλ. Την ίδια περίοδο, η καλλιτεχνική της πορεία συνέχισε να είναι καθοδική.

Η Columbia, με την οποία βρισκόταν στα μαχαίρια, είχε ανακαλύψει και προωθούσε μια νέα σταρ, την ξανθιά Κιμ Νόβακ. Κάποιοι κριτικοί απέδωσαν την πτώση της στην έλλειψη υποκριτικού ταλέντου. Μόνο η εκτυφλωτική ομορφιά και το σεξ-απίλ δεν φθάνουν, υποστήριζαν.

Πάντως, από τις ταινίες της αυτής της περιόδου ξεχωρίζουν: «Μια νύχτα στο Τρινιντάντ» (Affair in Trinidad, 1952), «Σαλώμη » («Salome», 1953), «Η βροχή» («Miss Sadie Thompson», 1953) και «Ο φιλαράκος μου »(«Pal Joey», 1957). Το 1972 έκανε την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνισή στην ταινία «Η οργή του Θεού» («The Wrath of God»).

Ρίτα Χέιγουορθ: Η αρχή του τέλους

Η Ρίτα Χέιγουορθ έκανε περισσότερες από 40 ταινίες συμπεριλαμβανομένων των ”Affair in Trinidad” (1952), ”Salome”, ”Miss Sadie Thompson” (1953), ”Fire Down Below” (1957), ”The Story on Page One” (1960), ”The Poppy Is Also a Flower” (1967) και ”The Wrath of God” (1972).

Το 1971 προσπάθησε να κάνει άλλη μια ταινία, αλλά διέκοψε απότομα τα γυρίσματα αφού δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί τις ατάκες της. Οι γιατροί μίλησαν για τελευταίο στάδιο αλκοολισμού, ωστόσο αργότερα φάνηκε ότι η διάγνωση του αλκοολισμού ήταν εσφαλμένη και ότι η Ρίτα Χέιγουορθ υπέφερε από τα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τον Ιούνιο του 1981, ένα δικαστήριο στο Λος Άντζελες δήλωσε ότι η ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να φροντίσει τον εαυτό της, έτσι την πήρε υπό την προστασία της η κόρη της, πριγκίπισσα Γιασμίν και οι δύο γυναίκες πήγαν στη Νέα Υόρκη. Το 1985 η πριγκίπισσα Γιασμίν παντρεύτηκε τον Έλληνα Βασίλη Εμπειρίκο, αλλά ο γάμος κράτησε πολύ λίγο. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Άντριου. Η άλλη κόρη της Ρίτας Χέιγουορθ, η Ρεμπέκα Γουέλς, ζει στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments