Οικονομία

Παραγραφή ΦΠΑ: Απόφαση του ΣτΕ για χιλιάδες επιχειρήσεις

Παραγραφή ΦΠΑ: Απόφαση του ΣτΕ για χιλιάδες επιχειρήσεις
Παραγραφή ΦΠΑ: Χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει έλεγχος και έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Παραγραφή ΦΠΑ: Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί σε παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων ΦΠΑ, με την οποία διαγράφηκαν σημαντικά ποσά φόρου και προστίμων επιχείρησης από το 2002.

Το Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σύμφωνα με την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου.

Χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει έλεγχος και έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ γλιτώνουν οριστικά τα σχετικά πρόστιμα και τους φόρους λόγω παραγραφής.

Σύμφωνα με το «Έθνος» η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την έκδοση νέων οδηγιών από την ΑΑΔΕ προς τη φορολογική διοίκηση.

Με την απόφαση του ΣτΕ του 2017 που ξεκαθάρισε ότι ισχύει 5ετής παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, παραγράφηκαν ήδη χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα πολλές υποθέσεις των λεγόμενων λιστών (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ).

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ότι έχουν πλέον οριστικά παραγραφεί πλέον και φορολογικές υποθέσεις ΦΠΑ έως και το 2011, με την εξαίρεση όμως των υποθέσεων που προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, οπότε η προθεσμία παραγραφής παρατείνεται στα 10 χρόνια.

Η απόφαση αφορά σε μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με αντικείμενο την εμπορία τροφίμων, η οποία τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ.

Το 2004 είχε υποβάλει τροποποιητική δήλωση, προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδα της στα 1.486.239,25 ευρώ.

Το 2010 είχε  ζητηθεί από την εταιρεία, να προσκομίσει τα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου.

Ωστόσο, δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων των ανακριβώς και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ.

Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Αυτές, όμως, κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του ΣτΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments