Πολιτική

Παραίτηση Κοτζιά: Το σχόλιο του Ντιμιτρόφ για τον πρώην ομόλογό του

Παραίτηση Κοτζιά: Το σχόλιο του Ντιμιτρόφ για τον πρώην ομόλογό του
«Νίκο, καλή επιτυχία στις μελλοντικές προκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά σχολίασε ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο Σκοπιανός υπουργός εξωτερικών, αναφέρθηκε στη “Συμφωνία των Πρεσπών” και στην συχνή επικοινωνία που είχε με τον πρώην ομόλογό του όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν προκειμένου να οι δύο χώρες να βρουν την οριστική λύση για το Σκοπιανό.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, μίλησε για όλη την προσπάθεια που έγινε για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, ενώ κλείνοντας την δήλωσή του μίλησε σε προσωπικό τόνο για τον Νίκο Κοτζιά.

«Με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, είχαμε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά έντονους μήνες επικοινωνίας, γίναμε αληθινοί φίλοι και μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε κάτι που θεωρήθηκε ακατόρθωτο τα τελευταία 27 χρόνια -και ολοκληρώσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, οικοδομώντας μια γέφυρα φιλίας και αποδεικνύοντας ότι η περιοχή μας μπορεί να επιλύσει διαφορές και να δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον», είπε αρχικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Για τον Νίκο Κοτζιά ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Νίκο, σου εύχομαι υγεία καλή επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε με μια ισχυρή δέσμευση να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορική λύση μαζί με τις άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στα Σκόπια και στην Αθήνα».

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά

Η εφημερίδα Αυγή αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Αυγή, στο τηλεφώνημα που έγινε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Σκοπιανός ομόλογός του εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του.

Επίσης, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις.

Όπως αναφέρει η Αυγή, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα.

Να τα δημιουργήσουν με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τόνισε ότι παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Είχε προηγηθεί η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη δήλωσή του μετά την παραίτηση Κοτζιά προς την πλευρά των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα.

Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.

Σκόπια: Την Παρασκευή συνεχίζεται η κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος

Συνεχίστηκε στα Σκόπια για τρίτη ημέρα χθες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, της πρότασης Ζάεφ για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, έτσι και την Τετάρτη δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ζήτησε  να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση αυτή στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Το VMRO-DPMNE σε ανακοίνωσή του, εκτίμησε ότι όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έχουν διατυπωθεί, και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Για τον λόγο αυτό, οι εναπομείναντες βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του τον ισχυρισμό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και κανείς βουλευτής του, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, θα εξετασθεί νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments