Πολιτισμός

Διονύσης Τσακνής: «Πολλά από τα άρθρα μου, άνετα, θα μπορούσαν να γίνουν τραγούδια»

Διονύσης Τσακνής: «Πολλά από τα άρθρα μου, άνετα, θα μπορούσαν να γίνουν τραγούδια»
O Διονύσης Τσακνής σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο pagenews.gr

Ο Διονύσης Τσακνής είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω και συνάμα αγαπώ. Δεν έχει υπάρξει συναυλία που να μην έχω πάει καθώς εκείνος και ο Λαυρέντης είναι τα ακούσματα που συνέβαλαν στη μουσική μου παιδεία αλλά και εκτόνωση.

Θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παραχώρηση της εν λόγω συνέντευξης καθώς είναι σπουδαίο να δίνεται η ευκαιρία σ’ ένα θαυμαστή- δημοσιογράφο να μπορεί να γνωρίσει έναν καλλιτέχνη και άνθρωπο που τον έχει πολύ ψηλά.

Είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος και μια ανήσυχη ψυχή που έχεις να διδαχτείς αλλά και να μοιραστείς απόψεις κάτι που είναι ιδιαιτέρως γόνιμο και αναγκαίο στις μέρες μας. Δε μένει παρά να του ευχηθώ καλή επιτυχία! Όπως βέβαια και όλων των υπολοίπων που επίσης αποτελούν την αφρόκρεμα της έντεχνης μουσικής.

Διονύση θα σε απολαύσουμε σ’ ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, που περιλαμβάνει το Λαυρέντη, το Γιάννη και το Φίλιππο στο Ίλιον plus 13, 20 & 27 Οκτωβρίου. Αγαπημένοι άνθρωποι και τραγουδοποιοί όλων των ηλικιών θα ενώσετε για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις σας. Τι θα ακούσουμε και πώς νιώθεις που πάλι ασχολείσαι ενεργά με τη μουσική;

Αυτή η εμφάνιση έχει ως κεντρικό άξονα την κυκλοφορία του νέου μου cd.Θα ακουστούν και τα 9 τραγούδια, διάσπαρτα ανάμεσα στα τραγούδια των φίλων μου και παλιότερα δικά μου – αγαπημένα φαντάζομαι των φίλων της μουσικής μου. Ήδη η πρώτη βραδιά με το Λαυρέντη, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Θα έλεγα ότι ξαφνιάστηκα θετικά με την αποδοχή των καινούργιων μου τραγουδιών. Το να έχεις φίλους κοντά σου, είναι ευλογία. Οι καλοί μου συνάδελφοι, έρχονται να με υποδεχτούν ξανά –κατά ένα τρόπο- στη σκηνή, μετά από ένα διάλειμμα δυόμισι χρόνων.

Βέβαια, ποτέ δε σταμάτησα να γράφω μουσική (κυρίως για θέατρο, αλλά και τραγούδια) στο διάστημα του διαλείμματος αυτού. Οι παραστάσεις, φυσικά και μου έλειψαν, αν και το τελευταίο διάστημα, δραστηριοποιούμαι εντατικά.

Υποθέτω πως πέραν της αγαστής επαγγελματικής συνεργασίας έχεις φιλική σχέση με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Γιάννη Ζουγανέλη και το Φίλιππο Πλιάτσικα. Ποια χαρακτηριστικά τους αγαπάς πολύ και θαυμάζεις και τι αισθάνεσαι όταν είστε μαζί επί σκηνής;

Με το Λαυρέντη, τα πράγματα, είναι κάπως διαφορετικά. Δεν μπορούν να ξεχαστούν 12 συνεχόμενα χρόνια της πιο δημιουργικής πορείας του καθενός μας. Μέσα στα χρόνια αυτά, γίναμε συγγενείς –πώς να το πω διαφορετικά. Ο κόσμος, μας έχει συνδέσει μαζί. Με το Φίλιππο, συναντηθήκαμε (πάλι μαζί με το Λαυρέντη), για δυο χρόνια και κατά καιρούς σε κάποιες συναυλίες από κοινού. Με το Γιάννη, είχα τη χαρά να συνεργαστώ πρώτη φορά επί σκηνής φέτος το καλοκαίρι και ήταν κάτι που ήθελα ανέκαθεν. Ο καθένας απ’ αυτούς τους αγαπημένους συναδέλφους έχει και κάτι διαφορετικό το οποίο με ελκύει. Ο Φίλιππος, είναι ένας ακούραστος εργάτης, ευφάνταστος στις συνεργασίες και τις παραστάσεις. Ο Λαυρέντης –προσωποποίηση της ανεμελιάς-, αλλά ταυτοχρόνως, ποτέ επαναπαυμένος. Μας ξαφνιάζει με τις πιο απρόβλεπτες καλλιτεχνικές του κινήσεις. Ο Γιάννης, τι να πεις για το χείμαρρο που λέγεται Ζουγανέλης! Καθόμουνα φέτος το καλοκαίρι πίσω απ’ τη σκηνή και θαύμαζα την ενέργεια και την «άλωση» του κοινού . Κοινή συνισταμένη πάντως και για τους τρεις, είναι νομίζω το ταλέντο τους.

Τι σημαίνει τραγουδιστής και συνθέτης της πρώτης γραμμής σε μια Ελλάδα που η δισκογραφία έχει καταρρεύσει;

Η δισκογραφία – όπως την είχαμε γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες-, έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια, αυτό όμως δε θα αναιρέσει ποτέ την ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται μέσα από τη μουσική. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν και πάλι στο μέλλον. Όμως πάντα θα γράφονται και θα διαδίδονται μουσικές και τραγούδια. Και πάντα θα υπάρχουν τρόποι διανομής και διάδοσης των παραγόμενων έργων. Και σε τελευταία ανάλυση, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μουσική;

Η νέα σου δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο “Bandiera Rossa” θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 13 Οκτωβρίου με την Εφημερίδα των Συντακτών. Γιατί έδωσες το εν λόγω όνομα, γιατί επέλεξες να γίνει η διανομή μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών και τι κομμάτια θα ακούσουμε όσοι αγοράσουμε το cd σου;

Ο τίτλος είναι ταυτοχρόνως και τίτλος ενός από τα εννέα τραγούδια της καινούργιας μου δουλειάς. Πιστεύω πως είναι ένα ιδιαίτερα αιχμηρό τραγούδι, που περιγράφει τη σχέση μου με τα αιώνια σύμβολα των κοινωνιών που αγωνίζονται για ριζική αλλαγή. Και ένα απ’ αυτά, είναι η κόκκινη σημαία. Ακούστε κάτι: Όσο και αν κάποιοι, με τις πράξεις τους τα υπονομεύουν, ή κάποιοι άλλοι, προσπαθούν να τα υποστείλουν ή να τα συκοφαντήσουν, τα σύμβολα είναι εκεί και θα παραμένουν ζωντανά. Γενικότερα, η δουλειά αυτή, σε επίπεδο στιχουργικής, κινείται στα γνώριμα σε μένα μονοπάτια του κοινωνικού τραγουδιού.

Πιο ώριμη –κατά τη γνώμη μου πάντα- λόγω ηλικίας πλέον-, αλλά εξ ίσου αιχμηρή. Η έκπληξη, είναι ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία, που ενώ τον ξέρουμε ως ποιητή της θάλασσας, στο ποίημα αυτό ξεδιπλώνει την πολιτική του ματιά. Κατά τ’ άλλα, θέλω να πιστεύω, πως ο ήχος και η ενορχήστρωση, έχουν κάπως ξεφύγει από το μέχρι τώρα γνώριμο ύφος μου.

Έχεις εκδώσει 27 δίσκους και 2 CD singles, έγραψες μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1995 έκανες την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας ένα διήγημα με τίτλο “Υπό προθεσμία” .Επίσης, έχεις αργαστεί ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Φαίνεσαι λοιπόν, πολυπράγμων και ανήσυχο πνεύμα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά και πώς τα προλαβαίνεις;

Οι δίσκοι μου είναι αρκετοί παραπάνω, διότι σε αυτούς, πρέπει να προσμετρά κανείς και αυτούς που περιλαμβάνουν μουσικές για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες, που αφορούν στη συγγραφή ή την αρθρογραφία, γινόταν εκ παραλλήλου, ως διαλείμματα από την κύρια απασχόλησή μου. Όμως κατά βάση, αποτελούσαν και αποτελούν, ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μου. Πολλά από τα άρθρα μου, άνετα, θα μπορούσαν να γίνουν τραγούδια. Συνεπώς, στην ερώτηση πώς προλαβαίνω να τα κάνω όλα αυτά, δεν έχω άλλη απάντηση, πέρα απ’ αυτό που θα έλεγε ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος: Ζω τη ζωή μου, απολαμβάνω τις όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, διαβάζω, βλέπω θέατρο και σινεμά, ακούω όμορφες μουσικές, γελάω πολύ, θυμώνω με την ανθρώπινη βλακεία και τους δυνάστες της ζωής μας, θλίβομαι με τις απώλειες ανθρώπων. Ά! Και ανάμεσα σε όλα αυτά, εργάζομαι πολύ σκληρά και υπεύθυνα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Να συνεχίσω αυτήν την επαναλαμβανόμενα «βαρετή» καθημερινότητά μου, όπως την περιέγραψα πριν!

Ταυτότητα:

  • Γιάννης Ζουγανέλης: Σάββατο 20 Οκτωβρίου
  • Φίλιππος Πλιάτσικας – Μιρέλα Πάχου: Σάββατο 27 Οκτωβρίου
  • Μαζί στη σκηνή ενώνουν τις φωνές τους o ξεχωριστός Απόστολος Ψυχράμης και η Δήμητρα Κελεκίδη.

Οι παραστάσεις πλαισιώνονται από μια ομάδα εξαίρετων μουσικών που αποτελείται από τους:

  • Δημήτρης Μπέλλος – Πλήκτρα
  • Δημήτρης Kαρασούλος – Ηλεκτρική Κιθάρα
  • Κωστής Βήχος – Mπάσο

Ηλίας Παρασκευόπουλος – Τύμπανα

-Ίλιον Plus: Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 88 24 383 -Ώρα Έναρξης: 22:30 -Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ με ποτήρι κρασί/μπύρα (όρθιοι), 15 με ποτό (όρθιοι). Φιάλη ποτό: 110 ευρώ / Μπουκάλι κρασί 55 ευρώ (καθήμενοι)

Προπώληση: Εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments