Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας Βρυξέλλες: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Αλέξης Τσίπρας Βρυξέλλες: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη (17.10.2018) για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωασιατικής Συνόδου Κορυφής (ASEM).

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να ερωτηθεί και για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Αλέξης Τσίπρας Βρυξέλλες: Live η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Η επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, όπως ο ίδιος τον προέτρεψε-προκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι όπως έχει πληροφορηθεί στο γραφείο του υπάρχει ένας κλειστός φάκελος ο οποίος έχει την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό».

Όταν επιστρέψω είπε θα διαβάζω αυτήν την επιστολή, άλλωστε θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Κοτζιά.

Ωστόσο δεν συνηθίζω να δίνω στη δημοσιότητα επιστολές προσωπικές και δεν θα το κάνω ούτε και τώρα. Το θέμα αυτό για εμένα είναι λήξαν, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του προχώρησε σε προσωπικές αναφορές στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι αφήνει πίσω ένα πολύ σημαντικό έργο στο ΥΠΕΞ, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ στην εξωτερική πολιτική , εφαρμόζοντας πολιτικές που μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε.

Ο Νίκος Κοτζιάς – κατέληξε – δεν ήταν απλά ένας υπουργός και ένας συνεργάτης αλλά ήταν ανοικτό βιβνλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ότι θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά και στο μέλλον.

Τι είπε για το Brexit

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της EE και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι για να μην διολισθήσουμε στο παρελθόν.

Για να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα θα την υποστηρίξει».

Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης.

Για το προσφυγικό

Στο προσφυγικό, συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019.

Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο- στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών.

Με καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου.

Τονίσαμε δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασία μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Αλέξης Τσίπρας: Συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά το πρωί του Σαββάτου

Με ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ Τσίπρα – Κοτζιά το Σάββατο στις 11.00 το πρωί.

Κατά τη συνάντηση θα γίνει και η τυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά.

Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν λίγα 24ωρα μετά την θύελλα που προκλήθηκε με την παραίτηση του κ. Κοτζιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments