Αθλητισμός

Αρσέν Βενγκέρ: Ο άνθρωπος – ποδόσφαιρο

Αρσέν Βενγκέρ: Ο άνθρωπος – ποδόσφαιρο
Ο Αρσέν Βενγκέρ γίνεται 69 χρονών και το pagenews.gr γράφει για τα κατορθώματά του και τους αριθμούς του σπουδαίου Αλσατού προπονητή. Αριθμούς που προκαλούν... ίλιγγο.

Αρσέν Βενγκέρ: Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Σεπτεμβρίου 1996. Τότε η Άρσεναλ «έδινε τα χέρια» με τον Αρσέν Βενγκέρ της άσημης Nagoya Grampus 8 του Ιαπωνικού πρωταθλήματος και θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Ο Βενγκέρ, παρά τα επικριτικά σχόλια των βρετανικών ταμπλόιντς στις πρώτες μέρες, άρχισε να βάζει σφραγίδα από πολύ νωρίς. Από τις πρώτες κιόλας μέρες. Και όχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα.

Αρσέν Βενγκέρ: Η πρώτη… σφραγίδα

Μπόρεσε να κόψει τις ανθυγιεινές συνήθειες των ποδοσφαιριστών του όπως τη μπύρα και το πρόχειρο φαγητό (όπως το τοστ με φασόλια), βάζοντας τους σε ένα πρόγραμμα αθλητών. Ακόμα ανέλαβε προσωπικά το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας, καθώς και την υπογραφή των παικτών που θα ερχόντουσαν στην ομάδα.

Ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα από ομάδες όπως η Νιουκάστλ και η Λιντς έφερε παίκτες στην ομάδα όπως ο Εμάνουελ Πετί, ο Μαρκ Όβερμαρς και ο Πατρίκ Βιεϊρά. Στην πρώτη του ολόκληρη χρονιά ως προπονητής της ομάδας κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ με πρωταγωνιστές αυτούς του παίκτες και να βάλει τέλος τόσο στο σερί πρωταθλημάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όσο και στην πενταετή ξηρασία τίτλων.

Αρσέν Βενγκέρ: Το αήττητο πρωτάθλημα

To αποκορύφωμα της καριέρας του Γάλλου με την Άρσεναλ ήρθε τη σεζόν 2003-2004 όταν και κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα αήττητος (26 νίκες, 12 ισοπαλίες), γράφοντας ιστορία. Την θρυλική ομάδα των «Invincibles» αποτελούσαν πάλι «διαμάντια» τα οποία ανακάλυψε ο Βενγκέρ μέσω του απίστευτου τμήματος σκάουτινγκ.

Ανρί, Πιρές, Άσλεϊ Κόουλ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φρέντι Λιούνμπεργκ και πολλοί άλλοι ήταν οι πρωτεργάτες του συγκεκριμένου «άθλου», κρατώντας την ομάδα αήττητη για 49 συνεχόμενα παιχνίδια επί αγγλικού εδάφους.

Αρσέν Βενγκέρ: Αριθμοί που… ζαλίζουν

Περισσότεροι από 1.200 αγώνες σε Αγγλία και Κύπελλα Ευρώπης. Αήττητα σερί που δύσκολα θα καταρριφθούν. Δύο μόνο από τα κατορθώματα της Άρσεναλ του Γάλλου τεχνικού, ο οποίος αήμερα… πατά τα 69 του χρόνια.

Οι αριθμοί του Βενγκέρ τα λένε όλα:

1.228: Οι αγώνες του Βενγκέρ μέχρι στιγμής στον πάγκο της Άρσεναλ. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στους 1.236, στην περίπτωση που οι «κανονιέρηδες» φτάσουν στον τελικό του Europa League.

7: Τα τρόπαια του στο Κύπελλο Αγγλίας. Το τελευταίο, τη σεζόν 2016/17 απέναντι στην Τσέλσι. Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

49: Το αήττητο σερί της Άρσεναλ τη σεζόν 2003-04. Ηττήθηκε τελικά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν συμπληρώσει τους 50.

17: Τα τρόπαια που έχει ο Βενγκέρ με τους «κανονιέρηδες». Τα πρώτα 11 ήταν την πρώτη δεκαετία του στο σύλλογο.

3: Τα πρωταθλήματα που κατέκτησε στην Premier League (1998, 2002, 2004). Όλα την πρώτη οκταετία της συνεργασίας των δύο πλευρών. Υπό την καθοδήγησή του, η Άρσεναλ κατέκτησε έξι φορές την δεύτερη θέση και ισάριθμες την τέταρτη.

823: Οι αγώνες τους οποίους έχει κοουτσάρει ο Βενγκέρ στην Premier League από τον πάγκο της Άρσεναλ. Πρόκειται για τον πιο έμπειρο προπονητή στην ιστορία του πρωταθλήματος (810 είχε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον).

10: Είχε ρεκόρ 100% απέναντι σε μια χούφτα συλλόγων, ωστόσο… αγαπημένος του αντίπαλος ήταν η Ρέντινγκ, με 10 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

25: Μόνο το 25% των αγώνων του Βενγκέρ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου ολοκληρώθηκε με νίκες, ενώ το ποσοστό νικών απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάινεντ ήταν 30.5%.

8-2: Η χειρότερη ήττα της Άρσεναλ υπό την καθοδήγηση του Βενγκέρ, στο «Ολντ Τράφορντ», τον Αύγουστο του 2011.

7-0: Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά σε τρεις περιπτώσεις, η Άρσεναλ του Βενγκέρ έχει σημειώσει αυτό το σκορ και συγκεκριμένα επί των Ρέντινγκ, Μίντλεσμπρο και Σπάρτα Πράγας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments