Διεθνή

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Τα αλβανικά κόμματα απειλούν να μπλοκάρουν την Συμφωνία των Πρεσπών

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Τα αλβανικά κόμματα απειλούν να μπλοκάρουν την Συμφωνία των Πρεσπών
Τα "πάνω κάτω" στη συνταγματική αναθεώρηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρουν στα Σκόπια δύο αλβανικά κόμματα.

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Το κίνημα “BESA” και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” (κόμματα της αντιπολίτευσης) παρουσιάζονται αμετακίνητα στις θέσεις τους και επιμένουν  ότι η αλλαγή του Συντάγματος για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς για τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα.

Αυτό τουλάχιστον πραγματεύεται η ιστοσελίδα “Balkan Insight” που υπογραμμίζει ότι αυτά τα δύο κόμματα ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ (και) η αλβανική προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις επόμενες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στο σκοπιανό Κοινοβούλιο.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι από το κίνημα BESA.

Και συμπλήρωσε ότι το κόμμα του έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο και οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα.

Απεναντίας, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, είχε προηγουμένως δηλώσει πως και το δικό του κόμμα θέλει αλλαγές στην υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι Αλβανοί είναι και συνταγματικά λαός της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με το “Balkan Insight”, μαζί αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 120 εδρών, που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι κατά τη διάρκεια των επόμενων ψηφοφοριών για τη συμφωνία.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι  το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο, το DUI, ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία αλλαγής του ονόματος με πρόσθετες απαιτήσεις.

«Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι απόλυτη προτεραιότητα. Έχουμε εργαστεί επί πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία με πρόσθετες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Άρτμαν Γκρούμπι. Και δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι οι βουλευτές θα καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως «όλα τα αλβανικά κόμματα θα υποστηρίξουν και θα ψηφίσουν για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για το όνομα».

Άξιο μνημόνευσης, ότι οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο από τα 2,1 εκατ. κατοίκους της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments