Πολιτική

Η Τουρκία βάζει “φωτιά” στο Αιγαίο: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και “πανηγυρίζει” εις βάρος της Ελλάδας

Η Τουρκία βάζει “φωτιά” στο Αιγαίο: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και “πανηγυρίζει” εις βάρος της Ελλάδας
Η Κωνσταντίνα Παπασπύρου γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο για άλλη μια φορά και ετοιμάζεται να λάβει θέση «μάχης», για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη ελληνική απειλή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σχετικά με την ετοιμότητα της Αθήνας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, ήταν αρκετές, για να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν από την τουρκική πλευρά, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να εξαπολύει νέες απειλές και να προειδοποιεί ακόμα και με πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα, προβεί σε ενέργειες που βρίσκουν αντίθετη την Τουρκία.

Ουσιαστικά, όμως, το μόνο που δίνει στους «γείτονες» το δικαίωμα να δίνουν τελεσίδικα και να μας αναγκάζουν να «παίξουμε το παιχνίδι» με τους δικούς τους όρους, είναι η φοβική στάση της Ελλάδας, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο

Με βάση τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα όπως και όλα τα παράκτια κράτη έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας είναι η μόνη από τις υπόλοιπες 149 που δεν το έχει κάνει, ενώ δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ, προκειμένου να είναι ασφαλέστερο το θαλάσσιο περιβάλλον της.

Έτσι, η Τουρκία έχει «το ελεύθερο» να απειλεί με Casus belli και να παρουσιάζει διαρκώς νέους χάρτες διεκδικήσεων «γκριζάροντας» όλο και περισσότερες περιοχές, στις οποίες είναι παραδεδεγμένη η ελληνική κυριαρχία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, παρουσίασε πρόσφατα έναν χάρτη, όπου οι τουρκικές διεκδικήσεις φτάνουν για πρώτη φορά, νότια της Κρήτης, διεκδικώντας τα κοιτάσματά της.

Η τουρκική πλευρά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε δυνατό τρόπο την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, έτσι ώστε να παρεμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους θαλάσσιους πόρους της.

Υποστηρίζει, λοιπόν, πως για να γίνει η επέκταση η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεσή της, αφού το Αιγαίο αποτελεί «ειδική περίπτωση», γιατί είναι μια κλειστή θάλασσα.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει καμία νομική υπόσταση και δεν είναι κάτι που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία εν αντιθέσει με την Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όχι όμως στο Αιγαίο, αλλά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της αιγιαλίτιδας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή η διαδικασία της επέκτασης να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, γεγονός που αντιτίθεται στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να κάνουν λόγο για «υποχώρηση» της Ελλάδας μετά τις απειλές, υπενθυμίζοντας πως το casus belli είναι ακόμα σε ισχύ.

Η Ελλάδα με τη στάση της, στην προσπάθειά της να ρίξει τους τόνους, κατάφερε να κάνει αντιληπτό τον αναβρασμό που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και να επιτρέψει στην Τουρκία, για ακόμη μια φορά να κάνει επίδειξη ισχύος, αλλά και να βάζει στο στόχαστρο των διεκδικήσεων και άλλες ελληνικές περιοχές.

Και όσο η χώρα παρουσιάζει απογοητευτική αδυναμία στο να ανταποκριθεί στις απειλές, τόσο η Τουρκία, θα συνεχίσει να θριαμβολογεί εις βάρος της Ελλάδας…

Διαβάστε όλα τα άρθρα της Κωνσταντίνας Παπασπύρου εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments