Ελλάδα

Διαφορετικοί μόνο στην ταυτότητα

Διαφορετικοί μόνο στην ταυτότητα
Ο Νίκος Μαρουλίδης γράφει στο blog του στο pagenews.gr με αφορμή την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τον ρατσισμό.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν απλά η αφορμή. Η αφορμή που έριξε λάδι στην φωτιά για να βγει ξανά στο προσκήνιο αυτή η άρρωστη κατάσταση.

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου, ήδη αρκετές ακραίες συμπεριφορές έχουν σημειωθεί. Ραντεβού θανάτου, όπλα και μαχαίρια, ακόμα και επιθέσεις σε απλούς ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή έτυχε να είναι Έλληνες ή Αλβανοί, Αλβανοί ή Έλληνες είναι μερικά από τα περιαστικά που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Μερικά από τα πολλά που δυστυχώς θα ακολουθήσουν.

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ σε αλβανικό τουριστικό γραφείο. Φωτογραφία Intimenews

Αυτή όμως η διαφορά που υποτίθεται ότι μας χωρίζει, με μια ουδέτερη και ορθά σκεπτόμενη μάτια γίνεται… καπνός αφού όλοι ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, θρησκείας κλπ όσον αφορά τον φανατισμό φοράμε την ίδια μάσκα.

Και το θλιβερό είναι ότι πρέπει να φτάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο για να καταλάβουμε το πόσο διαφορετικοί αλλά και ταυτόχρονα πόσο ίδιοι είμαστε.

Η όλη αυτή κατάσταση προφανώς και δεν είναι τυχαία, διότι ο ρατσισμός έχει βαθιά τις ρίζες του στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε όμως και το μάθημα που μας έχει διδάξει η ιστορία. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα ανά τα χρόνια που επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους κρίσης  που ο εθνικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Και εάν υποθέσουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλο τον κόσμο οφείλεται σε κάτι τέτοιο τότε πρέπει να μιλάμε για μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση.

Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της κρίσης από την στιγμή που εθνικισμός έχει γίνει ένα με τον πατριωτισμό και το κοντάρι της σημαίας έχει αποκτήσει μια νέα ιδιότητα. Αυτή του να ανοίγει κεφάλια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Νίκου Μαρουλίδη, εδώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments