Οικονομία

Κύριοι της κυβέρνησης κάντε το όπως η Δανία

Κύριοι της κυβέρνησης κάντε το όπως η Δανία
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Κάντε το όπως η Νέα Ζηλανδία ή Σιγκαπούρη, άντε όπως η Δανία. Τόσο δύσκολο είναι επιτέλους σε αυτή τη χώρα να προωθήσουν οι κυβερνήτες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν το επιχειρείν;

Ειλικρινά οργίζεσαι όταν βλέπεις ότι η χώρα κατρακυλάει στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ευκολία δημιουργίας επιχειρήσεων από την 67η στην 72η θέση. Κι ύστερα προσδοκούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές.

Κύριοι της κυβέρνησης ξεχάστε τι έκαναν οι προηγούμενοι. Τραβήξτε μία μονοκονδυλιά και σβήστε το παρελθόν. Επιτέλους δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε την πυρίτιδα. Αντιγράψτε και προσαρμόστε ένα πετυχημένο μοντέλο άλλης χώρας. Δεν θέλετε της πρώτης Νέας Ζηλανδίας, δείτε το μοντέλο της Δανίας που είναι ευρωπαϊκή χώρα.

Μη διαμαρτυρηθεί κανένας πούρος αριστερός. Γιατί για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρχουν τόσες δυσκολίες και τόση γραφειοκρατία στην ηλεκτροδότηση, ώστε η Ελλάδα να καταλαμβάνει την 79η θέση; Γιατί στην εφαρμογή των συμβάσεων να είναι 132η; Είναι αριστερή προσέγγιση αυτή; Γιατί στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας να βρίσκεται στην 153η θέση; Πόσο ακόμα θα καθυστερεί το κτηματολόγιο;

Βλέπεις τον πίνακα που παρατίθεται και πραγματικά οργίζεσαι με τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση. Και αναρωτιέσαι: Τόσο δύσκολο είναι να βάλουν τέλος σε αυτή τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, που κυριολεκτικά καταστρέφει τη χώρα, ταλαιπωρεί τους πολίτες και μας καταδικάζει στη φτώχεια; Τόσο ισχυροί είναι επιτέλους οι γραφειοκράτες που ακυρώνουν ριζικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο θα βοηθούσαν τους πολίτες και θα άλλαζαν τη χώρα, θα δημιουργούσαν πλούτο και θα έκαναν καλύτερη τη ζωή των πολιτών, αλλά θα προσέφεραν και πολιτικό όφελος στους κυβερνώντες;

Είναι δυνατόν το πολιτικό σύστημα να μην αντιλαμβάνεται ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, που αντικειμενικά θα μας οδηγήσουν στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά; Δυστυχώς είναι. Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την αδράνεια και την ατολμία δεκαετίες τώρα.

Κύριοι της κυβέρνησης ξυπνήστε και κάντε το όπως η Δανία…

Η βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν

*Έναρξη επιχείρησης: 44η θέση από 37η *Αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών: 39η θέση από 58η *Ηλεκτροδότηση: 79η από 76η θέση *Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 153η από 145η θέση *Λήψη πίστωσης: 99η από 90η θέση *Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η από 43η θέση *Πληρωμή φόρων: σταθερή στην 65η θέση *Διασυνοριακό εμπόριο: 31η από 29η θέση *Εφαρμογή συμβάσεων: 132η από 131η θέση *Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας: 62η από 57η θέση.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments