Πολιτική

Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων

Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων
"Δεν έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση του ΣτΕ του 2015", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδικήσεων των ποσών αναδρομικά με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους, οι οποίοι μάλιστα εισέπραξαν το ποσό που τους επιδικάστηκε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις.

«Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου εναρμονίζεται με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ, ότι οι περικοπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ», δήλωσε χαρακτηρισκτικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης τόνισε ότι η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ, γι’ αυτό και δεν εγείρεται περαιτέρω ζήτημα.

«Το Νομικό Συμβούλιο δεν επέλεξε να ασκήσει έφεση. Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση και η Βουλή υιοθέτησαν τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ και επομένως δεν τίθεται κανένα περαιτέρω ζήτημα. Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τον «λογαριασμό» για το κράτος- που εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ- ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να το σχολιάσει.

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά ένστολων, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ, θα τα λάβουν «σε κάθε περίπτωση πριν να τελειώσει το έτος», ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ποσά που έχουν συνυπολογιστεί και έχουν ληφθεί υπόψη για να μπορεί το δημόσιο να επιτύχει τους στόχους που είναι συμφωνημένοι με το Εurogroup.

Ο ΕΦΚΑ επέστρεψε αναδρομικά «δώρα» σε 2 συνταξιούχους

Η Απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγει διάπλατα την πόρτα να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά κατά των περικοπών στις συντάξεις.

Η απόφαση αφορά δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι όχι μόνον δικαιώθηκαν, αλλά ήδη στις 29 Οκτωβρίου εισέπραξαν το ποσό των 3.386 ευρώ που τους επιδικάστηκε.

Την αρχική απόφαση είχε λάβει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, που δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους μετά την προσφυγή τους κατά των περικοπών βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012, δηλαδή τους νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το αξιοσημείωτο είναι πως τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση, αποδεχόμενη πως η απόφαση του Πρωτοδικείου συμβαδίζει με την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Σκάι, το ποσό που επιδικάστηκε εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ εντόκως και οι συνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογούσε.

Η προσφυγή τους αφορούσε την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου του 2015, ενώ άλλη προσφυγή για το διάστημα από το 2016 και μετά αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2019

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments