Αθλητισμός

Μάτζικ Τζόνσον: Η βραδιά που σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη (vid)

Μάτζικ Τζόνσον: Η βραδιά που σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη (vid)
Ο Μάτζικ Τζόνσον, ο άνθρωπος που ανάγκασε το ίδιο το μπάσκετ να μετατρέψει το όνομά του σε μαγεία, συγκλόνισε όλο τον κόσμο με την ανακοίνωσή του. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 1991, όταν κάλεσε τα media και ανακοίνωσε πως πρέπει να σταματήσει το μπάσκετ λόγω AIDS. Το pagenews.gr θυμάται...

Γεννήθηκε το 1959, στην Πολιτεία του Μίτσιγκαν, έμελλε όμως να γράψει ιστορία στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ με τους Λέικερς. Το ταλέντο του Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον ξεχώρισε από τα σχολικά του χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία χρονιά του στο κολεγιακό πρωτάθλημα και τον τελικό του δικού του Μίτσιγκαν κόντρα στην Ιντιάνα του Λάρι Μπερντ, στο ξεκίνημα μιας μονομαχίας -αλλά και δυνατής φιλίας- που έφτασε τη δημοφιλία του αθλήματος στο διάστημα.

Ο Τζόνσον βγήκε νικητής από αυτήν την πρώτη τους αναμέτρηση και πήγε την επόμενη χρονιά στο Λος Άντζελες, όπου συνάντησε το ζωντανό θρύλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και βγήκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης αλλά και MVP των τελικών στη ρούκι χρονιά του στην πορεία προς τον τίτλο, επίτευγμα που παραμένει μοναδικό μέχρι σήμερα.

Στη σειρά των τελικών χρειάστηκε μάλιστα να καλύψει το κενό του Τζαμπάρ, παίζοντας ακόμα και σέντερ! Ήταν ένας ολοκληρωμένος παίκτης, ένα πλέι-μέικερ σε κορμί ψηλού, με ύψος 2.06, τρομερή ταχύτητα κι εκρηκτικότητα, που έκανε μερικά χρόνια αργότερα τον Πατ Ράιλι να ορίσει ως εξής την ιδανική πεντάδα:

Στη θέση 1 ο Μάτζικ Τζόνσον Στη θέση 2 ο Μάτζικ Τζόνσον Στη θέση 3 ο Μάτζικ Τζόνσον Στη θέση 4 ο Μάτζικ Τζόνσον Στη θέση 5 ο Μάτζικ Τζόνσον

Έχει ακόμα και σήμερα τον καλύτερο μέσο όρο καριέρας σε ασίστ (πάνω από 11 ανά παιχνίδι) μολονότι τον πέρασαν ο Στόκτον κι ο Τζέισον Κιντ σε απόλυτους αριθμούς. Πήρε πέντε δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Λέικερς.

Οι τελικοί του 91′ απέναντι στους Μπουλς του Τζόρνταν, όπου οι Λέικερς πήραν μόνο το πρώτο παιχνίδι, ήταν κάτι σαν παράδοση σκήπτρων και σκυτάλης στο επόμενο αφεντικό του ΝΒΑ. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή θα ήταν ουσιαστικά η τελευταία γεμάτη χρονιά του Μάτζικ.

Μάτζικ Τζόνσον: Η συνέντευξη Τύπου που συγκλόνισε τον πλανήτη

Οι Λέικερς, βρίσκονταν στην Γιούτα, για ένα φιλικό, πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και ένα τηλεφώνημα τα άλλαξε όλα. «Θα πρέπει να γυρίσεις πίσω στο Λος Άντζελες. Αμέσως».

Ο γιατρός ενημέρωσε τον παίκτη και οι πρώτες ερωτήσεις ήταν οι αναμενόμενες: «Τι σημαίνει αυτό; Θα πεθάνω σύντομα;»

H απάντηση ήταν όχι αλλά συνδυάστηκε με κάτι που πόνεσε πολύ. «Θα πρέπει να αφήσεις το μπάσκετ…»

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στην παγκόσμια κοινότητα. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 90′ όταν ο Τζόνσον προετοιμάζονταν για να ξεκινήσει ακόμα μια σεζόν με την φανέλα των Λέικερς και έπρεπε να υποβληθεί στις καθιερωμένες εξετάσεις ρουτίνας.

Ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν θετικός στο ιό HIV…

Η ανακοίνωση θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου του 1991, όπου θα βγει δημόσια και θα παραδεχθεί την ασθένεια του και παράλληλα θα αναγγείλει και την απόσυρση του από την ενεργό δράση μόλις στα 32 του χρόνια. Άμεσα θα δηλώσει ότι η γυναίκα του και το αγέννητο παιδί του δεν έχουν τον ιό και ο ίδιος αποφάσισε να δώσει την δική του «μάχη» κόντρα στην ασθένεια και να αφιερώσει την ζωή του στην καταπολέμηση του.

Μαζί με την στεναχώρια και την συμπόνοια που θα λάβει από τα μέσα θα ξεσπάσει και όργιο φημών…

Μάτζικ Τζόνσον: Η κουβέντα περί ομοφυλοφιλίας

Το γεγονός ότι ο ιός δεν ήταν διαδεδομένος στους ετεροφυλόφιλους θα ξεκινήσει μια ολόκληρη κουβέντα την οποία θα… κόψει ο Τζόνσον απαντώντας ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος. Η ανακοίνωση αυτή άλλαξε για πάντα και την ζωή του Μάτζικ Τζόνσον, αλλά και τις ισορροπίες στο ΝΒΑ.

«Αν ήξερα ότι ξέρω τώρα, δεν θα είχα αποσυρθεί». Αυτό δήλωσε κάποια στιγμή ο Τζόνσον και ενώ μπορεί ο κόσμος να ήθελε να συνεχίσει να τον βλέπει στο παρκέ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και με τους υπόλοιπους παίκτες που τον κοιτούσαν με σκεπτικισμό.

Στίγμα από την άγνοια που υπήρχε τότε έδωσε ο Καρλ Μαλόουν με μια του ερώτηση: «Αν ματώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, τι θα γίνει;Θα προσβληθεί όποιος τον αγγίξει»; Όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσει ο Τζόνσον θα βγει και θα απαντήσει… «Αποσύρθηκα γιατί δεν ήθελα να βλάψω το παιχνίδι».

Μάτζικ Τζόνσον: Τελευταία φορά στο παρκέ

Τελικά η δίψα του κόσμου να τον δει ξανά στα παρκέ θα τον φέρει στο All Star του 1992, με τις αντιδράσεις και πάλι όμως να είναι πολλές. Κόντρα σε όλα ο Τζόνσον θα πάρει μέρος και θα αναδειχθεί MVP με 25 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Με την κατάσταση να είναι περίεργη ο θρύλος του ΝΒΑ θα πάρει μέρος και στην Ολυμπιακή Ομάδα του 1992, όπου οι Αμερικάνοι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και ο Τζόνσον έγινε αποδέκτης «άπειρης» αγάπης.

Αυτή η ανακοίνωση έμελλε να μείνει στην ιστορία και να πληγώσει όλους όσους έχουν αγαπήσει το άθλημα. Ένας άνθρωπος τα έβαλε με μια… λάθος νοοτροπία και αντίληψη και κατάφερε να βγει δυνατός έχοντας κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει ότι ήταν… λάθος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments