Ελλάδα

Γιορτή σήμερα: Η Μυτιλήνη γιορτάζει την απελευθέρωσή της παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (pics)

Γιορτή σήμερα: Η Μυτιλήνη γιορτάζει την απελευθέρωσή της παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου (pics)
Γιορτή σήμερα: Ο κ. Παυλόπουλος, παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Γιορτή σήμερα: Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, την 8η Νοεμβρίου 1912, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Δήμου Λέσβου.

Ο κ. Παυλόπουλος, παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, στο Κιόσκι, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Όπως αναφέρει το lesvosnews.net, το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην Προκυμαία της Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή Τιμητικού Αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ πραγματοποιήθηκε και πτήση αεροσκάφους F – 16 της Ομάδας Επίδειξης «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια παρευρέθηκε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Λέσβου.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γαληνός, είπε:

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου.

Η παρουσία σας εδώ λαμπρύνει και τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού μας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Σήμερα η Λέσβος συμπληρώνει 106 χρόνια από τη στιγμή που ο αέρας της λευτεριάς φύσηξε εκείνο το Νοέμβρη του 1912.

Η παρουσία σας εδώ στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει την δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας.

Μια δημοκρατία, που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίων κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Κύριε πρόεδρε,

Σας υποδεχόμαστε στην περήφανη, δημοκρατική και πάντα ελεύθερη Λέσβο.

Επιτρέψτε μου να σας δωρίσω μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας, της προστάτιδας Παναγίας, το εξωκλήσι της οποίας βρίσκεται στην Σκάλα Συκαμιάς και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο στο μυθιστόρημα του Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.

Εύχομαι η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας.

Καλώς ορίσατε.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων:

Κύριε Δήμαρχε,

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η παρουσία μου εδώ, κατά τον εορτασμό της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό.

Διότι, πράγματι, σήμερα εορτάσαμε, με την δέουσα λαμπρότητα και την επιβαλλόμενη απότιση φόρου τιμής στους πρωταγωνιστές του, ένα γεγονός που αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επρόκειτο για ένα καίριο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Ο κόσμος της Λέσβου μου δίνει δύναμη και κουράγιο κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί σας, γιατί διδάξατε ανθρωπιά, πολιτισμό και κρατήσατε ψηλά την Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της ιστορίας.

Διδάξατε σε πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες τι σημαίνει βοήθεια στον συνάνθρωπο και γι’ αυτό σας ευχαριστώ.

Σήμερα, η Ελλάδα, Χώρα εκ φύσεως φιλειρηνική, επιδιώκει την φιλία και την συνεργασία με όλους τους γείτονές της, καθώς είναι βεβαία ότι μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να εξασφαλισθεί η ευημερία και η πρόοδος όλων των λαών που κατοικούν σ’ αυτήν.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, διαμηνύουμε προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι σε μια εύρωστη δημοκρατία όπως είναι η δικιά μας είναι υγεία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Όμως στα εθνικά θέματα πρέπει να λειτουργούμε υπό καθεστώς αρραγούς ενότητας.

Γιατί το δικαστήριο της ιστορίας δε θα μας συγχωρήσει ποτέ άλλο διχασμό που μας κόστισε ακόμα και κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Η ιστορία του τόπου σας αυτό μας διδάσκει ακριβώς αυτό.

Ενότητα, λοιπόν, ώστε να μη πληρώσει ξανά η νέα γενιά τα λάθη του παρελθόντος και να δώσουμε στους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει.

*Πηγή φωτογραφιών: lesvosnews.net

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments