Κόσμος

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις
Κυπριακή ΑΟΖ: Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobil.

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobil σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις έρευνες αυτές, ότι καλλιεργούν κλίμα αστάθειας στην περιοχή, ενώ ισχυρίζεται, πως ο πλούτος της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει και στις δύο πλευρές, και όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους.

Κυπριακή ΑΟΖ: Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

“Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων.

Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου , για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου”.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας