Πολιτισμός

“Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός” στο Μικρό Εθνικό

“Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός” στο Μικρό Εθνικό
"Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός" σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου.

Ακούγεται παράδοξο κι όμως, τα πράγματα που μας περιβάλλουν και που γεννούν εκατοντάδες απορίες στα παιδιά μας, συχνά είναι αυτά που δύσκολα μπορούμε να τους εξηγήσουμε. Το θέατρο όμως μπορεί. «Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην που εγκαινίασε το νέο «σπίτι» του Μικρού Εθνικού στο ισόγειο του θεάτρου REX, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου είναι ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, τη δύναμη της φαντασίας και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο.

Ένας δεκαπενταμελής θίασος χαρίζει χρώμα και πνοή σε μια παλιά γκραβούρα… Εκείνη ζωντανεύει για να μας διηγηθεί ένα παραμύθι παλιό κι αγαπημένο. Με ζωντανή μουσική, υπέροχους χαρακτήρες και γοργές εναλλαγές δράσης, το ομώνυμο μυθιστόρημα του μεγάλου λογοτέχνη μάς συστήνεται ξανά στην πιο γλαφυρή, τολμηρή, επίκαιρη, αλλά και ξεκαρδιστική εκδοχή του.

Το Μικρό Εθνικό προτείνει τη θεατρική διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Τζέμα Κένεντι: μια σύγχρονη ανάγνωση της γνωστής ιστορίας που προσεγγίζει τη φόρμα του μιούζικαλ.

Η Τζέμα Κένεντι που παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης στην Αθήνα, δήλωσε:

«Συγκινήθηκα και ενθουσιάστηκα παρακολουθώντας το έργο “ Πρίγκιπας και Φτωχός” στο Εθνικό Θέατρο. Ο θίασος έχει δημιουργήσει μια πραγματικά πανέμορφη παράσταση, το κάθε στοιχείο έχει σχεδιαστεί και εκτελείται με τόση ζεστασιά, χιούμορ και μαεστρία… Είναι καταπληκτικό για μένα ότι αυτό το έργο, το οποίο φαινόταν τόσο σχετικό στο Λονδίνο του 2012, μπορεί να μοιάζει ακόμα πιο σημαντικό και επίκαιρο στην Ελλάδα του σήμερα, υπό τη σκηνοθετική κατεύθυνση της Σοφίας που του έχει προσδώσει νέα νοήματα σε κάθε επίπεδο. Είμαι ενθουσιασμένη που ένα νέο, ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να απολαύσει την ιστορία και που το έργο μου έχει βρει ένα σπίτι στην εθνική σκηνή της Αθήνας, της γενέτειρας του σύγχρονου δράματος. Τι τιμή για έναν Βρετανό συγγραφέα!».

Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης ιχνηλατεί μια διαδρομή ανάμεσα από καθρέφτες και είδωλα, ήρωες και αντιήρωες, «πρίγκιπες και φτωχούς». Στο πολυδιάστατο αυτό έργο οι σχέσεις μετατρέπονται σε αντικατοπτρισμούς και μας αποκαλύπτουν πτυχές του εαυτού μας που ίσως αγνοούσαμε. Ήρωες που μοιάζουν εμφανισιακά… Ήρωες που διαφέρουν απόλυτα αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις… Ήρωες που αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

«Το έργο διαδραματίζεται μεν στο Λονδίνο του 16ου αιώνα, περιγράφει όμως μια κοινωνία που μοιράζεται απίστευτες ομοιότητες με τη δική μας. Ίσως γι’ αυτό και οι πρώτοι μικροί θεατές έχουν ήδη αγαπήσει τόσο πολύ την παράσταση.

Γιατί με αφετηρία μια γνώριμή τους πραγματικότητα που μερικές φορές τους κάνει να νιώθουν ανίσχυροι, η παράσταση τους προτρέπει να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο, διαβεβαιώνοντας τους πως όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικός» αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνοθέτις και υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά ισορροπούν ανάμεσα σε δύο κόσμους. «Ο ένας είναι ο “πραγματικός” δικός μας κόσμος που ορίζεται από την ωμή αλήθεια της παντοδυναμίας των ενηλίκων πάνω τους αλλά και από την δική τους ανάγκη για εμάς, τους δυνατούς, τους “μεγάλους”, τους παντογνώστες. Ο άλλος είναι ο κόσμος της φαντασίας, μέσα στον οποίο νιώθουν παντοδύναμα, κατάλοιπο της βρεφικής τους σύλληψης για την πραγματικότητα. Εκεί όπου τα όνειρά τους εκπληρώνονται άμα τη γενέσει τους.

Εκεί που είναι πρίγκιπες στο δικό τους βασίλειο της ονειροπόλησης. Για τα παιδιά είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν ταυτόχρονα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους. Αυτή η συνύπαρξη είναι που τα κάνει πλάσματα σοφά, πλάσματα εκ φύσεως πολιτικοποιημένα, δίκαια, αλληλέγγυα και συμπονετικά… μάλλον πλάσματα καλύτερα από εμάς».

Για τη Σοφία Βγενοπούλου, ο «Πρίγκιπας και ο Φτωχός» έχει αγαπηθεί τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια, γιατί πρόκειται για μια αριστουργηματική αλληγορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, την εξουσία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

«Την αγαπήσαμε κι εμείς αυτήν την ιστορία. Και “ κατασκευάσαμε” επί σκηνής δύο παράλληλους κόσμους, σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους, που συναντιούνται, συγκρούονται και -ακριβώς όπως και οι παράλληλοι κόσμοι των παιδιών μας- αναζητούν τρόπο να συμπορευτούν και να συνυπάρξουν. Και το καταφέρνουν χάρη στην αστείρευτη επινοητικότητα με την οποία είναι προικισμένος ο άνθρωπος από τη γέννησή του, ακόμα κι αν στην πορεία το ξεχνά».

Η ζωή και ο παλμός στην παράσταση γεννιέται από τον ηθοποιό, δηλώνει η Σοφία Βγενοπούλου. «Με εργαλείο την αφήγηση και με τα ζωντανά σώματα των ηθοποιών, διεκδικούμε τη φαντασία των παιδιών και την συνενοχή τους για να πιστέψουμε όλοι μαζί σε αυτό που γεννιέται αυτοστιγμεί στη σκηνή, να κάνουμε το ανύπαρκτο υπαρκτό και να γιορτάσουμε την ανθρώπινη δυνατότητα να φανταζόμαστε και να δημιουργούμε από κοινού».

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Πρωινές Παραστάσεις για Σχολεία: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 10:00. Παραστάσεις για το Κοινό: Σάββατο 17:00, Κυριακή 12:30 & 16:00 (Διπλή). Για παιδιά ηλικίας από 6 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments