Ελλάδα

Αγία Αικατερίνη: Ποια ήταν η Αγία που γιορτάζουμε στις 25 Νοεμβρίου

Αγία Αικατερίνη: Ποια ήταν η Αγία που γιορτάζουμε στις 25 Νοεμβρίου
Την Αγία Αικατερίνη η Ορθοδοξία γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.

Αγία Αικατερίνη: Παρά το γεγονός ότι στα αρχαία μαρτυρολόγια και στα πρώιμα έργα της Χριστιανικής Τέχνης δεν υπάρχουν αναφορές στη Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνη (ή Αικατερίνα), ήδη κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους φαίνεται ότι η φήμη της ήταν μεγάλη και διαδεδομένη.

Στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Σάββα, στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα της Αλεξάνδρειας, σώζεται μεγάλη μαρμάρινη στήλη, επί της οποίας, κατά την παράδοση, αποκεφαλίστηκε η Αγία.

Παραδόξως και θαυματουργικώς, τα λείψανά της βρέθηκαν τον 8ο αιώνα στο Όρος Χωρήβ από Χριστιανούς της Αιγύπτου και μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Σινά.

Όπως γράφει το neakriti.gr, η Αγία Αικατερίνη τιμάται ιδιαίτερα τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στη Δυτική Ευρώπη η τιμή της αγίας διαδόθηκε από τους Σταυροφόρους και θεωρείται, ιδιαιτέρως στη Γαλλία και στη Γερμανία, προστάτιδα των φοιτητών και των σπουδαστών, και μάλιστα όσων σπουδάζουν φιλοσοφία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 25 Νοεμβρίου, ενώ στο Συναξάριο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως η μνήμη της τοποθετείται την 24η Νοεμβρίου, οπότε και την εορτάζουν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι υπόλοιπες σλαβικές Εκκλησίες.

Ιδιαίτερη είναι η τιμή της Αγίας Αικατερίνης στον ελληνικό λαό, ιδίως από τις νέες γυναίκες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments