Βιβλίο

Βιβλία προτάσεις: “Μικρές Φωτιές Παντού” της Celeste Ng

Βιβλία προτάσεις: “Μικρές Φωτιές Παντού” της Celeste Ng
Βιβλία προτάσεις: "Μικρές Φωτιές Παντού". Το δεύτερο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Celeste Ng είναι ένα δυνατό λογοτεχνικό έργο για τη μητρότητα και τα παιχνίδια εξουσίας.

Βιβλία προτάσεις: “Μικρές Φωτιές Παντού” της Celeste Ng

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Celeste Ng είναι ένα δυνατό λογοτεχνικό έργο για τη μητρότητα και τα παιχνίδια εξουσίας. Το «Μικρές Φωτιές Παντού» ήταν το αγαπημένο μυθιστόρημα των αναγνωστών στην ψηφοφορία του Goodreads για το 2017.

Βιβλία προτάσεις: Λίγα λόγια για το “Μικρές Φωτιές Παντού”

Σε ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων και το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του.

Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα από την Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.

Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της, μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον.

Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.

Το «Μικρές Φωτιές Παντού» είναι ένα κοινωνικό, ρεαλιστικό, σύγχρονο αμερικανικό μυθιστόρημα για τη μητρότητα και τις οικογενειακές σχέσεις, την εφηβεία, τον ρόλο της φυλής και της κοινωνικής τάξης.

Ένα μυθιστόρημα που εντυπωσίασε το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς, καθώς παρέμεινε στη λίστα των ευπώλητων των New York Times για περισσότερες από σαράντα εβδομάδες και βρέθηκε πέρσι σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς (Amazon, Barnes and Noble, Guardian, LA Times, Washington Post, Esquire κ.ά.). Ύστερα από πλειστηριασμό, τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου αγόρασε η εταιρεία παραγωγής της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού Ρις Γουίδερσπουν.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η κυρία Ρίτσαρντσον είχε περάσει όλη της τη ζωή μες στην τάξη και την οργάνωση. Ζυγιζόταν μια φορά την εβδομάδα, και μολονότι το βάρος της δεν κυμαινόταν ποτέ πέρα του ενάμιση κιλού, πράγμα που ο γιατρός της το έβρισκε φυσιολογικό, έκανε προσπάθειες για να μην παχύνει. Κάθε πρωί μετρούσε ακριβώς μισό φλιτζάνι δημητριακά Cheerios, η μερίδα που αναγραφόταν στο κουτί, χρησιμοποιώντας τον λουλουδάτο πλαστικό δοσομετρητή που είχε αγοράσει νιόπαντρη απ’ το Higbee’s. Και το βράδυ, στο δείπνο, επέτρεπε στον εαυτό της ένα ποτήρι κρασί –κόκκινο, γιατί όλοι έλεγαν πως έκανε καλό στην καρδιά–, ενώ μια ανεπαίσθητη χαρακιά στο γυαλί έδειχνε τη σωστή ποσότητα σερβιρίσματος.

Τρεις φορές την εβδομάδα έκανε μάθημα αερόμπικ, κοιτάζοντας διαρκώς το ρολόι της για να σιγουρευτεί ότι η καρδιά της δεν ξεπερνούσε τους εκατόν είκοσι σφυγμούς το λεπτό. Είχε ανατραφεί έτσι ώστε να τηρεί τους κανόνες, να πιστεύει ότι η σωστή λειτουργία του κόσμου εξαρτιόταν από τη συμμόρφωσή της, και ακριβώς αυτό έκανε και πίστευε.

Πορευόταν πάντα βάσει σχεδίου, από τα παιδικά της χρόνια, και το ακολουθούσε σχολαστικά: σχολείο, πανεπιστήμιο, φλερτ, γάμος, δουλειά, στεγαστικό δάνειο, παιδιά. Ένα σεντάν με αερόσακους και αυτόματες ζώνες ασφαλείας. Μηχανή του γκαζόν και εκχιονιστικό.

Πλυντήριο-στεγνωτήριο. Κοντολογίς, τα είχε κάνει όλα στην εντέλεια και είχε φτιάξει μια ευχάριστη ζωή, το είδος ζωής που ήθελε, το είδος ζωής που ο καθένας ήθελε. Και να σου τώρα τούτη δω η Μία, ένα εντελώς διαφορετικό είδος γυναίκας που ζούσε μια εντελώς διαφορετική ζωή, που έμοιαζε να ακολουθεί χωρίς καμιά συστολή τους δικούς της κανόνες.

Όπως και τη φωτογραφία της χορεύτριας-αράχνη, η κυρία Ρίτσαρτσον το έβρισκε αυτό ανησυχητικό και συνάμα αλλόκοτα ακαταμάχητο. Αφενός ήθελε να μελετήσει τη Μία με τον τρόπο ενός ανθρωπολόγου, προκειμένου να καταλάβει γιατί –και πως– έκανε ό,τι έκανε. Αφετέρου –μολονότι τότε το συνειδητοποιούσε αμυδρά– ένιωθε άβολα, ήθελε να έχει το νου της σε τούτη τη γυναίκα, όπως θα έκανε με ένα επικίνδυνο αγρίμι».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η αμερικανίδα Celeste Ng γνώρισε διεθνή επιτυχία με το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Όσα δεν σου είπα ποτέ» (2014) το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Το δεύτερο βιβλίο της « Μικρές φωτιές παντού (2017) γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία και αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της περσινής χρονιάς.

  • ΤΙΤΛΟΣ: Μικρές Φωτιές Παντού
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Celeste Ng
  • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ρίτα Κολαΐτη
  • Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σελ.: 496
  • Τιμή:18,80 €.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments