Βιβλίο

Βιβλία προτάσεις: Η “Χαμένη Αναγνώστρια” του Fabio Stassi

Βιβλία προτάσεις: Η “Χαμένη Αναγνώστρια” του Fabio Stassi
Βιβλία προτάσεις: Η "Χαμένη Αναγνώστρια" είναι ένα ταξίδι στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας με ήρωα έναν βιβλιοθεραπευτή – ερασιτέχνη ντετέκτιβ.

Βιβλία προτάσεις: «Η Χαμένη Αναγνώστρια» του Fabio Stassi

Ο Φάμπιο Στάσι γράφει ένα γοητευτικό νουάρ μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τον ρόλο της λογοτεχνίας στη ζωή μας.

Βιβλία προτάσεις: Λίγα λόγια για το «Η Χαμένη Αναγνώστρια»

Ο Βίντσε Κόρσο είναι ένας άνεργος καθηγητής, καρπός της φευγαλέας σχέσης της μητέρας του με έναν άγνωστο ταξιδιώτη.

Το μοναδικό ενθύμιο που έχει από τον πατέρα του είναι τρία βιβλία που ξέμειναν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.

Η κληρονομιά αυτή έχει σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή του· ο Βίντσε είναι μανιώδης αναγνώστης.

Όντας άνεργος, αρχίζει να εξασκεί ως επάγγελμα τη βιβλιοθεραπεία προτείνοντας τα κατάλληλα βιβλία σε ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορες πνευματικές και σωματικές παθήσεις.

Όταν όμως ανακαλύπτει ότι η γειτόνισσά του, μανιώδης αναγνώστρια, εξαφανίζεται, ο Βίντσε αρχίζει να μελετά τη ζωή της γυναίκας μέσα από τα βιβλία που διάβασε, πεπεισμένος ότι με την εξαφάνισή της γράφει μια ιστορία που μόνο εκείνος μπορεί να αποκωδικοποιήσει.

Η «Χαμένη Αναγνώστρια» είναι ένας ύμνος στην λογοτεχνία που θα ενθουσιάσει τους φανατικούς αναγνώστες.

Ο συγγραφέας παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον οδηγεί σε γνωστά και άγνωστα λογοτεχνικά μονοπάτια δείχνοντας ότι η σχέση του ανθρώπου με τη λογοτεχνία είναι πραγματική, αναγκαία και πολύ ιδιαίτερη.

Στις σελίδες του βιβλίου οι τυπωμένες λέξεις μεταλλάσσονται σε θεραπείες, φάρμακα, ακόμη και σε εργαλεία έρευνας που φωτίζουν σκοτεινά εγκλήματα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«” Έρχομαι εδώ για να μου πείτε μια θεραπεία για το πρόβλημά μου κι εσείς τι μου προτείνετε; Το μεταθανάτιο έργο ενός αυτόχειρα”.

Ένας υστερικός μορφασμός αλλοίωσε το πρόσωπό της. “Το αντιλαμβάνεστε;”. Όχι , δεν το αντιλαμβανόμουν.

Δεν θα μπορούσατε να είστε πιο ειλικρινής. Συγχαρητήρια. Με δυο λόγια μου υπενθυμίσατε ότι δεν είμαι πια είκοσι χρονών, ενισχύσατε την πεποίθηση μου ότι η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και μου ζητάτε να δεχτώ χωρίς πολλά πολλά τη μιζέρια στην οποία είμαι βυθισμένη καθημερινά”.

Ένιωσα τον λαιμό μου να ξεραίνεται κι ένα κύμα ντροπής διαπέρασε το κορμί μου.

Η γυναίκα συνέχισε αμείλικτη: “Είστε ένας αναιδής του αισχίστου είδους, γιατί ούτε καν φαντάζεστε πώς είστε ούτε καν συνειδητοποιείτε τι λέτε.

Κρατήστε καλύτερα για τον εαυτό σας τον φιλοσοφικό σας εξάψαλμο, λες και δεν το ξέραμε ότι οι συγγραφείς μιλάνε πάντα για την πάρτη τους και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δικές μας ανησυχίες.

Πάνω απ’ όλα όμως, σας παρακαλώ, μην ξαναπείτε σε καμία γυναίκα όλες αυτές τις φλυαρίες περί συμφώνων απιστίας, ψεμάτων κι άλλες τέτοιες φαλλοκρατικές αηδίες.

Είναι επικίνδυνο. Και, στο κάτω κάτω, τι βγάλατε από το μαγικό σας καπέλο;

Τις εξομολογήσεις ενός άντρα ή μάλλον ενός εξηντάχρονου και βάλε πουτανιάρη.

Τι να τις κάνω τις συμβουλές τις δικές σας και των καλλιεργημένων φίλων σας;

Εσείς νομίζετε ότι η ζωή είναι μια δοκιμασία που πρέπει ν την περάσουμε, θέλοντας και μη, και ανάγετε καθετί στη γιγάντια αγωνία σας να αποδείξετε τις επιδόσεις σας”.

‘Ήμουν έτοιμος να βάλω τα κλάματα.

“Αν ήθελα τέτοιες οδηγίες θα απευθυνόμουν σε σεξολόγο, και αν χρειαζόμουν φυλαχτά ή κάποιον να με ξεματιάσει θα τηλεφωνούσα σε χειρομάντη, όχι σ’ έναν βιβλιοθεραπευτή που μιλάει για άγουρα κάστανα και λαγοπόδαρα. Καλύτερα να επισκεφτείτε εσείς και τους δύο, τους χρειάζεστε περισσότερο από μένα”.

Σκέφτηκα ότι έπρεπε να αρχειοθετήσω αυτή τη συνεδρία ως την επιτομή όλων των λαθών που πρέπει να αποφεύγουν οι επίδοξοι βιβλιοθεραπευτές».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Fabbio Stassi είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στον συγγραφικό χώρο το 2006. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και βιβλία για παιδιά.

Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος χορός του Σαρλό» το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Campiello. Το μυθιστόρημα «Η χαμένη αναγνώστρια» κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς το 2016.

ΤΙΤΛΟΣ: Η Χαμένη Αναγνώστρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Fabio Stassi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δήμητρα Δότση Εκδόσεις Ίκαρος Σελ.: 272 Τιμή:14,50 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments