Αθλητισμός

Σεργκέι Μπούμπκα: Ο τσάρος των αιθέρων

Σεργκέι Μπούμπκα: Ο τσάρος των αιθέρων
Ο μεγάλος Σεργκέι Μπούμπκα, ο άνθρωπος που... κατάπινε τα ρεκόρ το ένα μετά τον άλλον, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1963 και το pagenews.gr γράφει για όλα τα υπέροχα που έζησε ο αθλητισμός μαζί του.

Σεργκέι Μπούμπκα: Κάτοχο 6 Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων του άλματος επί κοντώ και ηγέτης του σπορ από το 1983-1997. Αλλά και τον αθλητή που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ 35 ολόκληρες φορές, συνήθως κατά έναν μόλις πόντο, μόνο και μόνο λες για να εισπράττει κάθε φορά το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει μια επίδοση-ρεκόρ.

Ο πάντα διψασμένος για διακρίσεις επικοντιστής έγινε ο πρώτος που ξεπέρασε ποτέ το φράγμα των 6 μέτρων (13 Ιουνίου 1985 στο Παρίσι), θέτοντας ταυτοχρόνως το «ταβάνι» του αθλήματος στα 6,15 μέτρα το 1993. Παρά την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του στο άθλημα και τις συμμετοχές του που σφράγισαν το επί κοντώ θέτοντας νέα όρια, ο Μπούμπκα απέσπασε μόλις ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην πλούσια καριέρα του, μπλεγμένος καθώς ήταν ως σοβιετικός υπήκοος στις αθλητικές περιπέτειες της ΕΣΣΔ και το ρωσικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών του 1984.

Ήρθε όμως από το πουθενά στη Σεούλ και κέρδισε το χρυσό, αν και στους επόμενους Αγώνες της Βαρκελώνης έμελλε να χριστεί η μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης, καθώς αποκλείστηκε ήδη από την αρχή. Τραυματισμός τού στέρησε κατόπιν τη συμμετοχή στην Ατλάντα κι έτσι στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, μακριά πια από τα καλά του χρόνια, ήταν απλώς σκιά του αλλοτινού και φοβερού εαυτού του.

Ο πάντα δραστήριος Μπούμπκα επιδόθηκε κατόπιν σε καριέρα στην πολιτική και την αθλητική διοίκηση, παραμένοντας πάντα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το 2002-2006 υπηρέτησε και στην ουκρανική Βουλή και βέβαια συνεχίζει δυναμικά…

Σεργκέι Μπούμπκα: Τα πρώτα χρόνια

Ο Σεργκέι Ναζάροβιτς Μπούμπκα γεννιέται στις 4 Δεκεμβρίου 1963 στο Βοροσίλοφγκραντ της Ουκρανίας (τμήματος τότε της Σοβιετικής Ένωσης) ως γιος αξιωματικού του Κόκκινου Στρατού. Σε ηλικία 4 ετών λίγο έλειψε μάλιστα να χάσει τη ζωή του από πνιγμό, όταν η παιδική περιέργεια τον έφερε μέσα σε βαρέλι με νερό.

Τα αθλητικά του χαρίσματα έγιναν γνωστά από παιδί κι έτσι ξεκίνησε από νωρίς την περιπέτεια με τον στίβο, αν και στις αρχές ασχολήθηκε με το σπριντ και το άλμα εις μήκος. Σε ηλικία 9 ετών έκανε όμως τη στροφή που θα αποδεικνυόταν χρυσή, ασχολούμενος πια σχεδόν αποκλειστικά με το επί κοντώ: «Δεν είχα ακούσει ποτέ για το επί κοντώ όταν ένας μεγαλύτερος γείτονάς μου ξεκίνησε με το σπορ και το απόλαυσε πολύ. Όταν ο προπονητής μού είπε ότι δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω το επί κοντώ πριν από την ηλικία των 12 ετών, ο γείτονάς μου επέμενε να μην το εγκαταλείψω μέχρι να μου δοθεί τελικά η ευκαιρία. Όλα ξεκίνησαν λοιπόν από σπόντα αλλά ένιωθα άνετος με το άθλημα και όταν τελικά άρχισα, δεν σκέφτηκα ποτέ να το εγκαταλείψω».

Ο προπονητής μετακόμισε λοιπόν κάποια στιγμή στο Ντόνετσκ και πήρε μαζί του τόσο τον μικρό Σεργκέι όσο και τον μεγαλύτερο αδερφό του, επίσης φιντάνι στο επί κοντώ. Και τότε συνέβη αυτό: ήμαστε στις 14 Αυγούστου 1983 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ελσίνκι, με την αμερικανική υπεροχή πανέτοιμη να δείξει για άλλη μια φορά τα δόντια της στους αγώνες.

Σε κάποια γωνιά του σταδίου, ένας παντελώς άγνωστος μέχρι τότε αθλητής φοράει τη φόρμα του και προθερμαίνεται. Λίγα λεπτά αργότερα, κρατώντας στα πουδραρισμένα χέρια του ένα κοντάρι, θα πετάξει για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης στα ύψη της χρυσής επιτυχίας, κάνοντας τους θεατές να τον καταχειροκροτούν όρθιοι για δέκα ολόκληρα λεπτά!

Ο εικοσάχρονος αθλητής που διψά για νίκες δεν είναι άλλος από τον Σεργκέι Μπούμπκα, η χρυσή επίδοση του οποίου στα 5,70 μέτρα τον εκτοξεύει μεμιάς στον θρόνο του αθλήματος!

Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα που θα ακολουθήσει θα συστηθεί στο ευρύ κοινό με το χαρακτηριστικό θράσος του πρωτάρη: «Με λένε Σεργκέι και ο αθλητισμός είναι η δεύτερη φύση μου. Γυμνάζομαι από μικρό παιδί και είμαι αποφασισμένος να πετύχω τα καλύτερα».

Σεργκέι Μπούμπκα: Επιδόσεις-ρεκόρ όλων των εποχών

Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1984, ο «ιπτάμενος» Μπούμπκα θα θέσει το παγκόσμιο ρεκόρ ανοιχτού στίβου στην Μπρατισλάβα, το οποίο μάλιστα θα καταρρίψει άλλες δύο φορές κατά τις προσεχείς εβδομάδες!

Και βέβαια τον Ιούλιο του 1985 στο Παρίσι πέτυχε αυτό που λογιζόταν μέχρι τότε ακατόρθωτο: το άλμα πάνω από το ορόσημο των 6 μέτρων!

Η επικυριαρχία του στο επί κοντώ είναι από τη στιγμή αυτή κατακλυσμιαία και κανείς δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τον τρελό ουκρανό επικοντιστή! Ο Μπούμπκα θα καταρρίψει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ 35 φορές (17 στον ανοιχτό και 18 στον κλειστό στίβο), με την κορυφαία επίδοση των απίστευτων 6,15 μέτρων να έρχεται τον Φεβρουάριο του 1993 στο αγωνιστικό του σπίτι, το Ντόνετσκ…

Σεργκέι Μπούμπκα: Το τέλος

Στη Σεούλ του 1988, με τον Μπούμπκα να διανύει τη χρυσή εποχή του, το χρυσό μετάλλιο δεν θα μπορούσε παρά να είναι στο στέρνο του πριν ακόμα κάνει τις προσπάθειές του…

Κατόπιν όμως τόσο οι τραυματισμοί του όσο και η αλλαγμένη του πια φόρμα θα κουτσούρευαν τις καλές επιδόσεις, στερώντας του έτσι το όνειρο των απανωτών ολυμπιακών τίτλων. Είχε όμως τις διεθνείς συναντήσεις της IAAF να παρηγορείται, κατακτώντας το χρυσό στο επί κοντώ σε 6 συνεχόμενες διοργανώσεις, από το 1983-1997!

Για τις πρωτοφανείς επιδόσεις του στο επί κοντώ και την αρμονική μείξη δύναμης και ταχύτητας που του επέτρεπαν να πηδά ψηλότερα από όλους τους συναγωνιστές του, ο Μπούμπκα έλεγε: «Πρέπει να είσαι σωματικά και ψυχολογικά πολύ δυνατός. Στο έδαφος πρέπει να είσαι σπρίντερ και μετά άλτης, το μυαλό όμως πρέπει να δουλεύει όλη την ώρα», εξηγούσε με τη χαρακτηριστική προφορά του ο ιπτάμενος Ουκρανός, που κρέμασε τα παπούτσια του το 2001 κατά τη διάρκεια τελετής του δικού πια αθλητικού μίτινγκ στο Ντόνετσκ (Pole Vault Stars)…

Τις αγωνιστικές του ημέρες τις αποχαιρέτισε ως εξής: «Η σημερινή μέρα είναι για μένα εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα ξαναπατήσω ταρτάν, δεν θα ξανακάνω άλμα και δεν θα ξαναπάω τον πήχη ψηλότερα»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments