Διεθνή

Κίτρινα γιλέκα: «Διάγγελμα προς το Έθνος» θα απευθύνει o Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας

Κίτρινα γιλέκα: «Διάγγελμα προς το Έθνος» θα απευθύνει o Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας
Κίτρινα γιλέκα: Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν «θα απευθυνθεί αύριο στο Έθνος» στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος), γνωστοποίησε σήμερα το Ελιζέ, στον απόηχο της τέταρτης κατά σειρά μαζικής διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Το προεδρικό μέγαρο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την αναμενόμενη παρέμβαση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που θα δεχθεί αύριο το πρωί κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές, αναμένεται να ανακοινώσει «συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

Κίτρινα γιλέκα: Κάλεσμα για την «τελική επίθεση» το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

Νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα “κίτρινα γιλέκα” στη σελίδα τους στο Facebook μετά το σκηνικό «πολέμου» επικράτησε το Σάββατο στη Γαλλία.

Στο κάλεσμα που έχει αναρτηθεί στο Facebook έχουν ήδη ανταποκριθεί πάνω από 25.000 άνθρωποι, οι οποίοι συνυπογράφουν τα αιτήματα των «γιλέκων».

Απειλούν δε με «τελική επίθεση», στη σκιά των σοβαρών χθεσινών επεισοδίων και συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και χιλιάδες να προσαχθούν.

Βαρύς ήταν ο απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και της αστυνομίας στο Παρίσι

Σε 1.082 προσαγωγές προχώρησαν χθες οι δυνάμεις της τάξης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της τέταρτης πράξης των μαζικών κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που συνοδεύθηκε από νέο, αλλά μικρότερης κλίμακας από το προηγούμενο, κύμα βίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του Επάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας πραγματοποιήθηκαν 1.723 προσαγωγές, από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» συμμετείχαν χθες 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου.

Ποιοτική όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων, με τις συγκρούσεις που είχαν διεξαχθεί πέριξ της Αψίδας του Θριάμβου και στις αριστοκρατικές συνοικίες την 1η Δεκεμβρίου να έχουν προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη.

Ωστόσο, η δημαρχία του Παρισιού εκτιμά παρά τα μειωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες. Οι υλικές ζημιές που προξενήθηκαν ήσαν περισσότερες από εκείνες προ οκτώ ημερών.

«Θα υπάρξουν περισσότερες ζημιές από τη χθεσινή ημέρα απ’ όσες υπήρξαν προ μία εβδομάδας», δήλωσε σήμερα ο Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος της Αν Ινταλγκό και υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου των Παρισίων.

Ο ίδιος συσχέτισε τις αυξημένες ζημιές με το «ακόμη πιο σημαντικό οικονομικό κόστος» που θα υποστεί η πρωτεύουσα από το γεγονός ότι παρέμειναν κλειστά πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος που παραδοσιακά οι αγορές είναι αυξημένες λόγω εορτών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να ξαναϋφανθεί η εθνική ενότητα στη χώρα.

Υπογράμμισε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ειρηνικούς διαδηλωτές «θα πρέπει να συνεχιστούν».

«Κανένας φόρος δεν πρέπει θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα. Θα πρέπει τώρα να ξαναχτίσουμε αυτή την ενότητα μέσω του διαλόγου, να εργαστούμε για αυτή και να ενωθούμε» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σύντομα θα θέσει τις βάσεις για να διευκολυνθεί ο διάλογος αυτός.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ, επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταραχές στους δρόμους του Παρισιού.

Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε αργά το βράδυ του Σαββάτου την αστυνομία για το «θάρρος και τον επαγγελματισμό της».

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments