Διεθνή

Brexit: “Έκτακτη σύνοδος για το Brexit την Πέμπτη”

Brexit: “Έκτακτη σύνοδος για το Brexit την Πέμπτη”
Τουσκ για Brexit: O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

“Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη”, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ.

“Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά”, πρόσθεσε.

“Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία”, τόνισε.

Η Τερέζα Μέι αναβάλλει την ψηφοφορία

Σε έκτακτη ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μει, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε πως ματαιώνεται η ψηφοφορία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο μπορεί να «ακυρώσει» το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, θα καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της, από τα ζητήματα που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, ήταν το λεγόμενο «backstop», το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο, όπως εξήγησε, «πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και λειτουργική».

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την διάσκεψη κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών.

Brexit: Δείτε την ομιλία της Τερέζα Μέι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments