Πολιτική

Το προεκλογικό πεδίο μάχης των κομμάτων

Το προεκλογικό πεδίο μάχης των κομμάτων
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης μέσω του blog του στο pagenews.gr βάζει στο "μικροσκόπιο" και αναλύει την τελευταία έρευνα της Κάπα Research.

Δεν είναι ένδειξη ιδιαίτερης ευφυίας να βλέπεις τον κίνδυνο όταν φτάσει μπροστά στα μάτια σου, έλεγε ο σοφός Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου, 500 χρόνια προ Χριστού.

Την ορθή προσέγγιση του Κινέζου στρατηγού, αν τη μεταφέρουμε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, θα λέγαμε ότι επιχειρούμε με τις δημοσκοπήσεις να μην επιτρέψουμε να δούμε τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών, αλλά να τα προβλέψουμε.

Δυστυχώς, όμως, οι δημοσκόποι, για διάφορους λόγους (που δεν είναι του παρόντος σημειώματος), αποτυγχάνουν τα τελευταία χρόνια να προβλέψουν σωστά τις επιλογές των πολιτών και πιο συγκεκριμένα του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο υπάρχουν σημάδια τα οποία επιδρούν και διαμορφώνουν τις τελικές επιλογές και δεν είναι ιδιαίτερο δείγμα ευφυίας, κατά τον Σουν Τσου, ο εντοπισμός τους. Αρκεί βεβαίως να δούμε τις έρευνες οι οποίες αναζητούν και βρίσκουν τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών.

Δεν αναφερόμαστε βεβαίως σε εκείνους που είναι αποφασισμένοι, αλλά στους πολίτες που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει που θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έρευνα της Κάπα Research, το μεγαλύτερο ζήτημα που τους απασχολεί είναι η ανεργία και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Μάλιστα σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (49%) το αναφέρει ως το πιο σημαντικό πρόβλημα.

Όμως, δεν αρκεί αυτό. Επειδή οι απαντήσεις ήταν πολλαπλές θα πρέπει να δούμε και άλλες επιλογές, αγωνίες και προβλήματα για να οδηγηθούμε σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από την ανάπτυξη (39%), την παιδεία 28%, τη διαφθορά 28% το ασφαλιστικό και οι συντάξεις 23%, η υγεία 22%, το προσφυγικό και μεταναστευτικό 21%, η μείωση των φόρων 20%, η ενίσχυση των επενδύσεων 20% και τα Σκόπια 19%.

Για να συμπληρώσουμε την εικόνα με άλλα δύο θέματα που θα προκαλέσουν ισχυρές αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σύστημα, γιατί πρόκειται για εμβληματικές παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν, θα δούμε πως τη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρει μόνο το 10% ως θέμα που τον απασχολεί (συγκριτικά πάντα με όλα τα άλλα) και τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας το 6%.

Με βάση λοιπόν τη συλλογιστική του Σουν Τσου (το εγχειρίδιό του για την Τέχνη του πολέμου διδάσκεται σε σχολές πολέμου, αλλά και σε επενδυτικές σχολές σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού) πιο κοντά στο στόχο να κερδίσει τους αναποφάσιστους και τους αμφιταλαντευόμενους είναι εκείνος ο πολιτικός χώρος ο οποίος θα καταφέρει να πείσει ότι έχει την επιθυμία, το σχέδιο και την ικανότητα να λύσει τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Με την πρώτη ματιά βλέπουμε ότι στην πρώτη δεκάδα τα πέντε θέματα που απασχολούν τους πολίτες άπτονται της οικονομίας.

Προς μεγάλη κατάπληξη των σύγχρονων Μακεδονομάχων το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται στη 10η θέση και σε αυτό αναφέρθηκε ως σημαντικό θέμα το 19%.

Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση και οι σχέσεις κράτους εκκλησίας δεν εκτιμούνται από σημαντικό ποσοστό πολιτών, ως ζητήματα που θα καθορίσουν την επιλογή τους, πράγμα που επιτρέπει στα κόμματα, πιο ελεύθερα να καθορίσουν τις επιλογές και να μην εισπράξουν μεγάλο κόστος από αυτές, ενώ δεν θα κερδίσουν και πολλούς ψηφοφόρους αν τους ικανοποιήσουν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μία κοινωνία καθημαγμένη από την κρίση με την ανεργία να αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, θα μπορούσε κανείς να κρίνει ως απολύτως φυσιολογικό και λογικό η οικονομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Είναι αυτή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα θεμάτων, που θα μας απασχολήσει κατά την προεκλογική περίοδο και θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σωστό να επισημάνουμε ότι σημαντική θα είναι και η επίδραση του παράγοντα της διαφθοράς. Και το αναφέρουμε γιατί, ήδη τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους και τους επόμενους μήνες η αντιπαράθεση για τη διαφθορά αναμένεται να πάρει πρωτοφανή και οξύτατο χαρακτήρα.

Τέλος, μία ματιά στη δεκάδα των θεμάτων μας δείχνει που θα συγκρουστούν και μάλιστα με σφοδρότητα τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο. Εκτός κι΄ αν τα κόμματα δεν έχουν την ευφυΐα την οποία μνημονεύει ο Σουν Τσου. Και μην παραξενευτείτε αν συμβεί το τελευταίο, γιατί τα κομματικά επιτελεία δεν μας έχουν πείσει ότι τα διακρίνει ιδιαίτερη οξυδέρκεια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments