Άποψη

Ντέρμπι…εντός έδρας για τη ΝΔ

Ντέρμπι…εντός έδρας για τη ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι μετά από τις έντονες διεργασίες σε διεθνή πεδία με κύριο αντικείμενο την προκλητικότητα της Τουρκίας, η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός επιστρέφουν στην…καθημερινότητα!

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στη…θρυλική ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο», ως Ανδρέας Μαυρογιαλούρος «Υπουργός Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως», μπορεί να μην ξέρει τι του γίνεται, αλλά ως πομπός «πολιτικών μηνυμάτων» δια της σατιρικής μεθόδου, διαπρέπει. Ένα από τα κορυφαία μηνύματα της ταινίας είναι η ατάκα: «επειδή εκλογές κάποτε θα έρθουν, πρέπει να προσέχουμε την περιφέρειά μας. Διότι οι γυναίκες και οι πολιτικοί πρέπει να προσέχουν τις περιφέρειές τους»!

Κι επειδή, όντως και σ εμάς κάποτε μέχρι την Άνοιξη θα έρθουν εκλογές, η ΝΔ φροντίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην…περιφέρεια: όχι μόνο την Ελληνική -στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον προεκλογικό αγώνα- αλλά και στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πανηγυρική έναρξη

Αυτή η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες είναι ένα τυπικό παράδειγμα προσεκτικά σχεδιασμένης πολιτικής εφόρμησης της ΝΔ. Άρχισε με τα εγκαίνια των νέων σταθμών της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά, ένα έργο το οποίο είναι συμβατό με δυο άξονες: Ουσία και επικοινωνία.

Ως προς την ουσία πρόκειται για ένα έργο το οποίο ολοκληρώνεται μεν με πολυετή καθυστέρηση, αλλά εν τέλει εξυπηρετεί το σχεδιασμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για σύνδεση των λιμανιών με τα αεροδρόμια και τη μετατροπή μεγάλων λιμανιών (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης) σε κόμβους μεταφορών και logistics. Παράλληλα, πλέον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο μεγάλο έργο το οποίο μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Τέλος, δίνει λύση σ’ ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθημερινότητας για τους Πειραιώτες, αλλά και για μεγάλο ποσοστό κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Δυο στόχοι

Ως προς την επικοινωνία, η παρουσίαση του έργου εξυπηρέτησε δυο τακτικές επιλογές της ΝΔ: αφενός, να αποτελέσει αφορμή για να δοθεί περιεχόμενο στο πολιτικό/προεκλογικό μήνυμα/σύνθημα: «Συνέπεια-Συνέχεια-Σταθερότητα». Αφετέρου, με τις αναφορές τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των κυβερνητικών στελεχών για το ότι το έργο έγινε από πολλές κυβερνήσεις (από το 2012), επιχειρήθηκε ένα…διακομματικό άνοιγμα. Μια κίνηση που εντάσσεται στην κεντρική επιλογή της ΝΔ, η ρητορική της -ιδίως στην πορεία προς τις εκλογές- να μην είναι επιθετική και εριστική έτσι ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το μεσαίο χώρο, ο οποίος δυσφορεί στην ένταση που εκπέμπουν τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειώσουμε άλλωστε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος «όχι υπερπροβολή, όχι υπερβολές, ήπιο και χαμηλών τόνων λόγο» που να δείχνει ότι έχουν άπαντες συνειδητοποιήσει την κρίσιμη οικονομικο-κοννωική συγκυρία.

Εξορμήσεις

Τα χθεσινά εγκαίνια δεν ήταν λοιπόν τυχαία, αλλά ενταγμένα σ’ ένα πλάνο που -ιδίως αυτήν την εβδομάδα- θα ξεδιπλώνεται μέρα-μέρα και θα έχει έντονο πολιτικό χρώμα. Γι’ αυτό και σήμερα, μια ημέρα μετά το μεγάλο έργο στον Πειραιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Πέλλα και την Έδεσσα, σε επισκέψεις που υπηρετούν την επιλογή: «κοντά στους πολίτες και την περιφέρεια».

Ο σχεδιασμός προβλέπει πολλές επισκέψεις στην περιφέρεια και περισσότερες κομματικές εκδηλώσεις/δράσεις, όπως η πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η εκδήλωση για τα 48 χρόνια, αλλά και η επικείμενη -το Σάββατο-συνάντηση με Προέδρους Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων. Θα πρόκειται για μια μεγάλη κλειστή συνάντηση, ουσιαστικά, της σκληρής κομματικής βάσης της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι Υπουργοί θα απευθυνθούν στη… «ραχοκοκαλιά» της ΝΔ ανταλλάσσοντας απόψεις για τα πεπραγμένα, αλλά και για την πορεία προς τις κάλπες. Αυτή η εκδήλωση αποσκοπεί και στην επανασύνδεση με τη βάση, αλλά κυρίως στην επικοινωνία του κυβερνητικού έργου, έναν στόχο που θα υπηρετήσουν και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού, αλλά και των βουλευτών, όχι μόνο στις περιφέρειές τους, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Το διακυβευμα

Ο στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διπλός: και η επικοινωνία των πεπραγμένων, αλλά και η επισήμανση ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια σ αυτό το έργο. Όχι μόνο ως μέρος του κεντρικού σλόγκαν «Συνέπεια-συνέχεια σταθερότητα», αλλά ως κρίσιμο διακύβευμα της επόμενης κάλπης. Διότι το μήνυμα που καλούνται να εκπέμψουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι πως όσο δύσκολα σημειώθηκαν οι όποιες κυβερνητικές επιτυχίες, άλλο τόσο και πιο εύκολα μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω καθώς τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κι άρα το ζητούμενο είναι «η συνέχεια». Κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κυβερνησιμότητας, η οποία προϋποθέτει ισχυρή παρουσία της ΝΔ στην πρώτη κάλπη. Κι έτσι φθάνουμε στο κεντρικό μήνυμα: «η πρώτη κάλπη, είναι η τελική κάλπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments