Ελλάδα

Νέα αλβανική πρόκληση: Παραχωρούν περιουσίες Ελλήνων ομογενών για τουριστική εκμετάλλευση

Νέα αλβανική πρόκληση: Παραχωρούν περιουσίες Ελλήνων ομογενών για τουριστική εκμετάλλευση
Νέα αλβανική πρόκληση και αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Νέα αλβανική πρόκληση: Μεγάλη ένταση επικρατεί στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία, αφού μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, παραχωρούνται για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

Η συγκεκριμένη κίνηση συζητούνταν εδώ και καιρό και οι Αλβανοί δεν έχουν προχωρήσει μόνο στην καταπάτηση γης των ομογενών, αλλά και σε κατεδαφίσεις  με το πρόσχημα της «ανάπλασης».

Με υπογραφή Ράμα, απαλλοτριώνονται περιουσίες ομογενών

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει λόγο για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων και καλεί την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση και να επανεξετάσει τον σχετικό νόμο, αποδίδοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments