Υγεία

Γήρανση: Eίναι αναπόφευκτη αλλά η καθυστέρησή της εφικτή

Γήρανση: Eίναι αναπόφευκτη αλλά η καθυστέρησή της εφικτή
Η γήρανση είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποφύγει.

Η γήρανση είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποφύγει. Εκείνο όμως που είναι εφικτό είναι η καθυστέρησή της και η αποφυγή των ασθενειών που έρχονται με την γήρανση, κατά το ποσοστό που επιτρέπουν τα γονίδια του καθενός.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους στον φυσιολογικό (στα χαμηλότερα όρια) Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή 20-22), με υγιεινό τρόπο διατροφής και μαγειρέματος, καθώς και με την καθημερινή κίνηση/άσκηση για συγκεκριμένο διάστημα.

Μάλιστα, αν κάποιος δεν καπνίζει και δεν πίνει αλκοόλ ή αν πίνει αλλά διατηρεί την κατανάλωση στα χαμηλά συνιστώμενα όρια, δίνει στον εαυτό του επιπλέον εφόδια για να γεράσει υγιής και να αισθάνεται νέος. Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής ιατρός Ιωάννα Αρσενοπούλου, με αφορμή διάλεξή της με θέμα “Υγιής γήρανση και τρόπος ζωής” στην επιστημονική εκδήλωση “Η θεραπεία του καρκίνου… υπόθεση όλων μας”, την οποία διοργανώνουν (14-15/12) η Ογκολογική Κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης και η Επιστημονική Ένωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων.

“Η γήρανση είναι η σταδιακή διαδικασία έκπτωσης λειτουργιών του οργανισμού πριν επέλθει ο θάνατος.

Μπορεί να συμβεί είτε με συνοδεία ασθενειών (κυρίως καρδιαγγειακού, μεταβολικές, καρκίνο, κλπ) ή χωρίς ασθένειες και με καλή έως άριστη ποιότητα ζωής.

Αυτό είναι θέμα γονιδίων, περιβάλλοντος και ατομικών επιλογών ως προς τη διατροφή και την άθληση, καθώς και αποφυγής καταστροφικών συνηθειών, όπως το κάπνισμα” αναφέρει η κ.Αρσενοπούλου επισημαίνοντας ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας πρώτος παράγοντας που επιδρά στην υγεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments