Άποψη

Η οργή των Κίτρινων Γιλέκων αποδυνάμωσε το “φαινόμενο” Μακρόν

Η οργή των Κίτρινων Γιλέκων αποδυνάμωσε το “φαινόμενο” Μακρόν
Τα "Κίτρινα Γιλέκα" έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στη γαλλική κυβέρνηση. Η Κωνσταντίνα Παπασπύρου γράφει στο blog της στο pagenews.gr για τις κινητοποιήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, που "στρίμωξαν" για τα καλά τον Εμανουέλ Μακρόν.

Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες με τους διαδηλωτές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στους δρόμους της πρωτεύουσας, όσο και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και να «στριμώξουν» για τα καλά τον Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Κίτρινα Γιλέκα: Το κίνημα που έγινε εξέγερση

Μπορεί το κίνημα να ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε, όμως μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με τους διαδηλωτές να κατακλύζουν τη Γαλλία.

Το κίτρινο γιλέκο που φορούν οι επαγγελματίες οδηγοί στη Γαλλία, για να προστατευθούν σε περίπτωση ατυχήματος, αναδείχθηκε σε σύμβολο προστασίας, από τα νέα φορολογικά μέτρα σε βενζίνη και σε πετρέλαιο, που ετοιμαζόταν να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το νέο έτος.

Μπορεί η αφορμή να ήταν αυτή, όμως, στη συνέχεια ακόμη περισσότεροι πολίτες συσπειρώθηκαν κόντρα στο Μακρόν, με τη λίστα των αιτημάτων να μακραίνει.

Η μεσαία τάξη βγήκε στους δρόμους, διεκδικώντας:

  • αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%,
  • αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μην ευνοούνται μόνο οι ευκατάστατοι πολίτες,
  • επαναφορά των κοινωνικών επιδομάτων για τους πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας,
  • αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή,
  • ανανέωση των υποδομών μαζικής μεταφοράς.

Το «φαινόμενο» Μακρόν καταρρέει

Ο Γάλλος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έχει δει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να παίρνουν φθίνουσα πορεία.

Πλέον σημειώνει ιστορικό χαμηλό, συγκεντρώνοντας 27%, χάνοντας 5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα.

Ο γαλλικός λαός έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του στον Μακρόν, αφού στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί στους πολίτες πράγματα που δεν εφάρμοσε ποτέ.

Ο άλλοτε ανεξάρτητος κεντρώος έγινε πλέον “πρόεδρος των πλουσίων”, επιβάλλοντας μέτρα, που πλήττουν τη μεσαία τάξη.

Στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή του κόσμου, εμφανίστηκε μετανιωμένος στο διάγγελμά του και πρόθυμος να εκπληρώσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ αργά για να καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει ξανά την κατάσταση στα χέρια του.

Κίτρινα Γιλέκα: Μπορεί το κίνημα να εξελιχθεί σε πολιτική δύναμη

Η απέχθεια των διαδηλωτών προς τους πολιτικούς της χώρας, καθιστά αδύνατο να αναδειχθούν τα “Κίτρινα Γιλέκα” σε μία ανεξάρτητη πολιτική δύναμη, αφού όσοι το απαρτίζουν δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κάποιο μέλος να αναλάβει την ηγεσία.

Πρόκειται για μία κινητοποίηση από ανθρώπους, που μπορεί να έχουν κοινούς στόχους και προβληματισμούς, παρ’ όλα αυτά στερούνται μιας κοινής ιδεολογίας, προκειμένου να εξελιχθούν σε ένα πολιτικό κόμμα.

Το έντονο στοιχείο διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει όσους συμμετέχουν στο κίνημα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση μιας οργανωμένης ομάδας.

Τα “Κίτρινα Γιλέκα” αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μέσω των διαδηλώσεων, άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, που δεν θυμίζει σε τίποτα το σκηνικό που επικρατούσε στη χώρα μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Το εθνικό σύνθημα: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη φαίνεται πως έχει παρακμάσει…

Διαβάστε όλα τα άρθρα της Κωνσταντίνας Παπασπύρου, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments