Διεθνή

Τσουνάμι Ινδονησία: Εικόνες καταστροφής – Κίνδυνος για νέο τσουνάμι μετά τους 222 νεκρούς

Τσουνάμι Ινδονησία: Εικόνες καταστροφής – Κίνδυνος για νέο τσουνάμι μετά τους 222 νεκρούς
Τσουνάμι Ινδονησια: Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες υπό τον φόβο νέου κύματος.

Τσουνάμι Ινδονησία: Τουλάχιστον 222 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 750 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών της χώρας, ενώ αρκετοί ακόμη αγνοούνται.

Κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία.

Το τσουνάμι στην Ινδονησία, προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου

Η υποθαλάσσια κατολίσθηση που ακολούθησε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, προκάλεσε ορμητικά κύματα που έφθασαν ως τις ακτές της Ινδονησίας παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

Μέσα σε λίγες ώρες το τσουνάμι κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, αυτοκίνητα και σκάφη.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από “υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου” και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο.

“Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

“Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη”.

Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι “σπάνια” και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

“Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη”, έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι “υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί”.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 9 ξενοδοχεία, τα περισσότερα στην περιοχή Παντεγκλάντ της επαρχίας Μπάντεν, η οποία επλήγη περισσότερο.

Άλλες περιοχές που επίσης γνώρισαν τη μανία της θάλασσας είναι τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε ένα τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός μουσικού, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Σε ανακοίνωσή του το συγκρότημα αναφέρει ότι ο μπασίστας M. Aουάλ Πουρμπάνι, γνωστός ως Μπάνι και ο μάνατζέρ τους βρέθηκαν νεκροί, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα τέσσερα μέλη των Seventeen.

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων στην Ινδονησία

Tο υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Ινδονησίας και την κυβέρνηση της χώρας για το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε χθες τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα.

Tο υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία και ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους. Θερμά συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στο λαό και την κυβέρνηση της Ινδονησίας» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments