Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Ανατροπές και κωλοτούμπες στο πολιτικό σκηνικό και τις συμμαχίες των κομμάτων
Ανατροπές και κωλοτούμπες στο πολιτικό σκηνικό και τις συμμαχίες των κομμάτων | Pagenews.gr
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Από το ή θα τον εξαφανίσουμε (τον ΣΥΡΙΖΑ) ή θα μας εξαφανίσει, στο θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση, δεν είναι απλώς ένα… τσιγάρο δρόμος.

Είναι μία στροφή 180 μοιρών και την έκανε με πολύ μεγάλη άνεση ο Σταμάτης Μαλέλης σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Αν την είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλούσαμε, και πρώτος απ΄ όλους ο Σταμάτης Μαλέλης, για κωλοτούμπα…

Επειδή πέρασαν μόλις 26 μέρες από τις δύο δηλώσεις δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για κωλοτούμπα.

Τέτοια σλόου μόσιον κωλοτούμπα θα κατέληγε σε θορυβώδη πτώση στο έδαφος του αιλουροειδούς που την επιχειρεί.

Όμως, μία τέτοια κίνηση δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε ουδέτερη μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων.

Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ σημαίνει πως οι Παπανδρεϊκοί και λοιποί πολέμιοι της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, κέρδισαν τους σημαιοφόρους της συνεργασίας Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Το που θα οδηγήσει μελλοντικά η εξέλιξη αυτή είναι προς το παρόν απρόβλεπτο και τίποτα δεν θα μας εκπλήξει. Σημαίνει επίσης πως η στρατηγική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρίθηκε, ενδεχομένως και να αποδείχτηκε δημοσκοπικά ατελέσφορη αν όχι καταστροφική βάζοντας στο ΚΙΝΑΛ ένα υπαρξιακό δίλημμα.

Σε πολιτικό επίπεδο σημαίνει πως αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, είτε έχει αυτοδυναμία, είτε όχι θα πάμε σε νέες εκλογές.

Αν δεν έχει αυτοδυναμία οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα.

Δύο περίπου μήνες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αν τυχόν έχει αυτοδυναμία, τότε θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2019, αφού το Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019 δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί πολύ απλά δεν συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι.

Εκτός κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να «αυτοκτονήσει» πολιτικά και να αποδεχτεί τυχόν εκλογή Προέδρου και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Αν ανατραπούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Πάντως, μετά τη δήλωση Μαλέλη αναμένεται και ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τακτική και να αρχίσει να ρίχνει γέφυρες στο ΚΙΝΑΛ. Αν η Φώφη Γεννηματά διαβεί τη γέφυρα ή θα συναντηθεί στο μέσον με τον Αλέξη Τσίπρα μένει να το δούμε.

Πάντως, όπως κι αν γίνει η συνάντηση, όποτε κι αν γίνει και αν βεβαίως γίνει, τα δύο κόμματα θα διαβούν το… Ρουβίκωνα.

Και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας. Θα τα τρίβουμε και δεν θα πιστεύουμε αυτά που βλέπουμε…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Ετικέτες: 
2018