Γεύση

Η συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα τσουρέκι

Η συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα τσουρέκι
Η συνταγή της ημέρας που θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι.

Η συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα τσουρέκι.

Δείτε τα υλικά και τη διαδικασία για τη συνταγή της ημέρας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 200γρ. βούτυρο
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 αυγό για το άλειμμα
  • 200ml γάλα χλιαρό
  • 85γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο ή τριμμένο
  • 1 φακελάκι κακουλέ τριμμένο
  • για το στόλισμα
  • αλεύρι
  • νερό
  • αμύγδαλα φιλέ

Διαδικασία συνταγής

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Τυλίγουμε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο πολύ καλά. Το βάζουμε κάθετα μέσα στη βασιλόπιτα από την κάτω πλευρά. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ταψί 34εκ. το οποίο έχουμε πρώτα βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρά.

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σκεπασμένη (με πετσέτα και κουβέρτα από πάνω) σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μια ώρα περίπου. Πριν βάλουμε τη ζύμη στο φούρνο την αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο.

Φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε μακρόστενο σαν «σκουλήκι». Με αυτό φτάχνουμε γράμματα ή σχέδια. Μπορείτε να γράψετε «καλή χρονιά» ή να γράψετε τον αριθμό του καινούριου έτους. Γράφετε πάνω στην βασιλόπιτα, πασπαλίζετε ή φτιάχνετε λουλουδάκια με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 με 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε την βασιλόπιτα σε πιατέλα.

Πηγή: cooklos.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments