Υγεία

Τροφική δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τροφική δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Τροφική δηλητηρίαση: Οι δηλητηριάσεις που οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων και νερού, συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τροφική δηλητηρίαση: Tα τρόφιμα και τα ποτά που μολύνονται με βακτηρίδια, παράσιτα ή ιούς, προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μία ενόχληση στο στομάχι ως πολύ σοβαρότερα συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετός, εμετός, κοιλιακός πόνος, αφυδάτωση, ακόμη και θάνατος.

Σε ετήσια βάση οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για περίπου 76 εκατομμύρια περιστατικά ασθένειας και οι επιπτώσεις, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους είναι υψηλότερη στους ευαίσθητους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες κα.).

Πώς θα αναγνωρίσετε τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης:

  • Ναυτία & εμετός: Παρότι η ναυτία και οι εμετοί αποτελούν κλασικά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ο χρόνος εκδήλωσής τους εξαρτάται από το ένοχο βακτήριο. Για παράδειγμα, η λιστέρια, που απαντάται συχνά στα αλλαντικά, το φρέσκο γάλα και τα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε διάστημα από 3 έως και 70 μέρες μετά την έκθεση του οργανισμού σε αυτή, ενώ η σαλμονέλα που μολύνει συνήθως τα αυγά, το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά) και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκαλεί συμπτώματα λίγες ώρες αφού εισχωρήσει στον οργανισμό.
  • Αφυδάτωση: Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Πίνετε νερό ή διαλύματα με ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τις απώλειες λόγω των εμετών και της διάρροιας. Αποφεύγετε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ, που προκαλούν αφυδάτωση.
  • Πυρετός: Κάποιοι τύποι βακτηρίων, όπως η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο, μπορεί να προκαλέσουν και πυρετό εκτός των γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Εάν ο πυρετός επιμένει για πάνω από 48 ώρες, συμβουλευτείτε γιατρό.
  • Σύγχυση: Η μόλυνση από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και το σύμπτωμα να εκδηλωθεί ακόμη και δύο μήνες ή περισσότερο μετά την έκθεση στον ιό. Μπορεί επίσης να νιώσετε σφίξιμο στον αυχένα και γενική αδυναμία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments