Άποψη

Άρχισε η μητέρα των μαχών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Άρχισε η μητέρα των μαχών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα συγκρουστούν στα... μαρμαρένια αλώνια του Κέντρου σε μία μάχη μέχρις εσχάτων. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Ήρθε η ώρα της μητέρας των μαχών για το πολιτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Το έπαθλο είναι το πολιτικό…χρυσόμαλλο δέρας, δηλαδή το Κέντρο.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα συγκρουστούν στα… μαρμαρένια αλώνια του Κέντρου σε μία μάχη μέχρις εσχάτων.

Γιατί το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά (μέχρι πρότινος δεν έδειχναν κάτι τέτοιο) πως το Κέντρο είναι αυτό που δίνει τη νίκη και στεφανώνει τον νικητή.

Το είπε ξεκάθαρα ο Νίκος Δένδιας επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας υπονοούμενο πως αν ακολουθηθεί από τη ΝΔ η θέση των ακραίων, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να βρεθεί στο 18%.

Όπως το Μάιο του 2012 με τον Σαμαρά αρχηγό. Το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, πως θα στρέψει την προσοχή του προς το Κέντρο.

Την πορεία προς τον ίδιο χώρο, αλλά από άλλη κατεύθυνση ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση άλωσης της Κεντροαριστεράς.

Όμως, επειδή τα όρια της Κεντροδεξιάς με την Κεντροαριστερά είναι δυσδιάκριτα και υπάρχουν σημεία που εφάπτονται, τα δύο μεγάλα κόμματα θα βρεθούν να ερίζουν για τον ίδιο χώρο, για τους ίδιους ψηφοφόρους.

Και επειδή όταν στον βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, όπως λέει μία λαϊκή ρήση, τις συνέπειες αρχίσαμε να τις βλέπουμε.

Τα…βατράχια του Κέντρου (και όχι μόνο) δέχονται τεράστια πίεση από τα δύο βουβάλια της πολιτικής.

Η πίεση αναμένεται να ενταθεί, να γίνει αφόρητη και όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, ο δικομματισμός θα θεριέψει και αναμένεται τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεπεράσουν το 70% από 63% περίπου στις προηγούμενες εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό; Το πρώτο πως κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί θα χάσουν τη θέση τους στη Βουλή.

Δεύτερον ότι το ΚΙΝΑΛ θα υποστεί αφόρητη πίεση και αν αν διαθέτει μέταλλο πολιτικό θα αντέξει.

Αλλιώς θα μπει μεν στη Βουλή, αλλά θα περιθωριοποιηθεί. Αν δε, η Φώφη Γεννηματά συνεχίσει να αλληθωρίζει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη (δυστυχώς γι΄ αυτήν οι δηλώσεις για ίσες αποστάσεις δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες του Κεντροαριστερού χώρου), θα συνεχιστούν οι διαρροές μελών και στελεχών.

Και αυτό γιατί τα αντιδεξιά και αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά αυτού του πολιτικού χώρου είναι ακόμα ζωντανά και ισχυρά.

Και είναι γεγονός πως όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας θα σφυροκοπεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και παράλληλα θα εξαπολύει επίθεση γοητείας στους ψηφοφόρους του.

Αν ρωτάτε ποιος από τον Τσίπρα και Μητσοτάκη θα αναδειχθεί νικητής στη μάχη του Κέντρου, η απάντηση είναι πως μάλλον ο πρώτος.

Βλέπετε ο δεύτερος έχει τα ακροδεξιά βαρίδια τα οποία θολώνουν την εικόνα του και της Νέας Δημοκρατίας στους οπαδούς του Κέντρου.

Αν ρωτήσετε για το εκλογικό αποτέλεσμα η απάντηση είναι πως η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα. Αν αυτό ανατραπεί ή όχι θα κριθεί από τη μητέρα των μαχών.

Αν ο Τσίπρας κερδίσει με σημαντική διαφορά μπορεί να ελπίζει, αφού με τα ίδια όπλα και επιχειρήματα θα έχει συνάμα πείσει και ένα μέρος των αναποφάσιστων, ενώ θα αυξήσει το ποσοστό συσπείρωσης που είναι λίγο πάνω από το 50%, ενώ στη ΝΔ ξεπερνά το 80%.

Το Κέντρο λοιπόν θα κρίνει αν η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, χωρίς να αποκλείεται να καθορίσει ακόμα και το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments