Καιρός

“Χιόνη”: Έτσι θα ονομάζεται η νέα κακοκαιρία

“Χιόνη”: Έτσι θα ονομάζεται η νέα κακοκαιρία
Η νέα κακοκαιρία θα έχει όνομα και θα λέγεται "Χιόνη".

«Χιόνη» βαφτίστηκε τελικά από τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η νέα κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η «Χιόνη» θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Πως πήραν το όνομά τους οι κακοκαιρίες: Ποιος επιλέγει τις ονομασίες

Η χώρα θα πληγεί από νέα κακοκαιρία. Πριν λίγο καιρό ήταν η κακοκαιρία “Σοφία”. Λίγο νωρίτερα είχε κάνει την επέλασή του ο “Ραφαήλ”.

Μέσα στο 2018 ο “Ζορμπάς” είχε επίσης κάνει αισθητή την παρουσία του. Γενικά από το 2017 όλες οι κακοκαιρίες που έχουν πλήξει την Ελλάδα έχουν ονομαστεί.

Εύλογα δημιουργείται η απορία, γιατί δίνουν ονόματα στις κακοκαιρίες και αν το όνομα σχετίζεται με το πόσο έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα.

Πως παίρνουν όμως το όνομά τους; Ποιος επιλέγει αυτό το όνομα; Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια κάθε φορά;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα υπάρχει απάντηση.

Ποιος δίνει τα ονόματα

Τα ονόματα δίνονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις αρχές του 2017. Η ονοματοδοσία γίνεται ανάλογα την περίπτωση και τις επιπλοκές που προκαλούν.

Εκείνος που επιλέγει τα ονόματα είναι ο διακεκριμένος μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος.

Πως ξεκίνησε αυτό

Η ονοματοδοσία σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όπου γυναικεία ονόματα δίνονται στους τυφώνες.

Στη συνέχεια αυτό υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Έτσι, όταν μια κακοκαιρία βρίσκεται κοντά, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών επιλέγουν και κάποιο όνομα.

Μάλιστα, τα αρχικά των ελληνικών ονομάτων της εκάστοτε κακοκαιρίας ακολουθούν την ελληνική αλφάβητο. Έτσι μετά την “Σοφία” ακολουθεί το Τ και μάλλον το επόμενο όνομα είναι το “Τηλέμαχος”.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2017 αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές τα οποία αναμενόταν πως θα επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος στον ANT1, “η λογική είναι πως όταν δοθεί ένα όνομα σε κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο, αυτό αυξάνει την προσοχή που δίνουν οι πολίτες στην συγκεκριμένη κακοκαιρία”.

Από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 18 ονόματα εμπνευσμένα στην πλειοψηφία τους από την ιστορία, προκειμένου να χαρακτηρίσουν σφοδρές κακοκαιρίες που έπληξαν την χώρα μας δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το πρώτο όνομα που δόθηκε ήταν η “Αριάδνη”, ενώ ακολούθησαν και άλλα όπως «Βίκτωρ», «Γαλάτεια», «Δαίδαλος», «Ευρυδίκη» , «Ζήνων», «Ηλέκτρα», «Θησέας», «Ιοκάστη» κλπ.

Ωστόσο το “Ορέστης”, με το οποίο ονομάστηκε άλλη μια κακοκαιρία, είναι ίσως η μόνη εξαίρεση καθώς έχει τη δική του ιστορία αφού ήταν το όνομα του γιου του κ. Λαγουβάρδου. Η κακοκαιρία αυτή ήταν σχετικά “ασθενής”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, όταν θα φτάσουν στο Ω, τότε θα ξεκινήσουν το ελληνικό αλφάβητο από την αρχή με εναλλαγή των ονομάτων από αρσενικό σε θηλυκό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments