Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Τέλη Φεβρουαρίου ο νέος νόμος

Πρώτη κατοικία: Τέλη Φεβρουαρίου ο νέος νόμος
Πρώτη κατοικία: Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας.

Πρώτη κατοικία: Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Τόσο η πλευρά των τραπεζιτών όσο και των πολιτικών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις για τη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, το τελευταίο σενάριο που φαίνεται να συζητείται είναι εκείνο μιας πιο ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης, η οποία τοποθετεί το ύψος της προστασίας για την πρώτη κατοικία στα 100.000 – 120.000 ευρώ (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας), καθώς περίπου το 80% των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Απομένει να φανεί εάν το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί ή όχι.

Σημειώνεται ότι η εξεύρεση λύσης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι κομβική για την θετική έκθεση των θεσμών αλλά και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η προστασία με βάση το νόμο Κατσέλη λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης υπήρξε πρόοδος σε όλα τα σημεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε καλό σημείο».

Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν «τεχνικές λεπτομέρειες» και «κάποιες εκ των οποίων είναι σημαντικές».

Τις λεπτομέρειες αυτές θα συζητήσουν εκ νέου οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπήρξε πρόοδος.

Οι ίδιες πηγές απέρριπταν το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση νόμου Κατσέλη.

Τόνιζαν μάλιστα πως ο νέος νόμος θα ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο θα είναι τέτοιο, ώστε:

  • Να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες,
  • Να είναι «κοινά επωφελές» και
  • Να προστατεύει την κύρια κατοικία.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments