Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σε ένα ψηφοδέλτιο όλες οι προτάσεις – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Συνταγματική Αναθεώρηση: Σε ένα ψηφοδέλτιο όλες οι προτάσεις – Την Πέμπτη η ψηφοφορία
Συνταγματική Αναθεώρηση: Σε αυτή τη λύση κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι αύριο, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κορυφαία θεσμική διαδικασία, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που «η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στην λαϊκή κυριαρχία».

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρας εδώ.

Συνταγματική αναθεώρηση: “Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί τα αναθεωρητέα άρθρα” λέει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να διαβάζει την ομιλία του, σκεπτόμουν ότι ευτυχώς που νομίζετε, κ. Τσίπρα, ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά.

Επιδείξατε άγνοια ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς.

Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα»

«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments