Τεχνολογία

Microsoft, Apple, Nokia, Google: Απίθανο πως ήταν τα αρχικά τους λογότυπα (pics)

Microsoft, Apple, Nokia, Google: Απίθανο πως ήταν τα αρχικά τους λογότυπα (pics)
Microsoft, Apple, Nokia, Google: Πως ήταν τα λογότυπα αυτών των εταιρειών.

Microsoft, Apple, Nokia, Google: Είναι μερικές από τις εταιρείες που συνεχώς αλλάζουν και αναπτύσσονται προσφέροντάς μας νέες δυνατότητες στην τεχνολογία.

Ωστόσο αυτές οι εταιρείες ξεκίνησαν με διαφορετικά ή αλλαγμένα λογότυπα, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά με την πάροδο των ετών.

Λίγα λόγια για την Apple

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς (Steve Jobs) (1955-2011) και τον Στήβεν Βόζνιακ (Steven Wozniak) το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Βόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας.

Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν (Dan Bricklin), το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή.

To 1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh (και μετέπειτα σειρά φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών καθώς και διακομιστών), τoν υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να ‘εξορίσει’ τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer Inc.

Μεταξύ 1985 και 1992 η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητος και τιμής, και ιδιαίτερης ευκολίας χρήσης.

Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρείες Motorola και IBM.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κέλυφους (αρχικά) και λειτουργικού συστήματος (αργότερα) Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά/πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, τόσο με την NeXT, όσο και με την Be Inc., σχετικά με την αγορά λογισμικού ως το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, η Apple αγόρασε τη ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997.

Λίγο αργότερα ο Στηβ Τζομπς επέστρεψε στην εταιρεία ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος (αργότερα μονιμοποιήθηκε).

Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας.

Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Στηβ Τζομπς, όσο και των ομάδων που δημιούργησε (και εν μέρει έφερε μαζί του από τη ΝeXT) η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της.

Το 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα.

Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το Mac OS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ανακοίνωσε το πρώτο μη-σχετικό με Macintosh προϊόν της μετά το Apple Newton, το iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (αργότερα απέκτησε και δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και πρόσφατα video).

Παρ´ότι δεν ήταν η πρώτη συσκευή του είδους, ο καλός σχεδιασμός της, η ευκολία χρήσης και η πετυχημένη προώθηση της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη το κατέστησαν το δημοφιλέστερο προϊόν του είδους, κατακτώντας στην ακμή του άνω του 70% της αγοράς.

Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel — προς έκπληξη πολλών — και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την IBM.

Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Macbook Pro) τον ακολούθησαν νεώτερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρείας και, τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

Το λογότυπο της Apple

H Microsoft

Η Microsoft είναι αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν, και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows,υπολογιστές(Αll&in one PCs και laptops),επεξεργαστές,το σύνολο εφαρμογών γραφείου Microsoft Office,τις ταμπλέτες Surface,οι κονσόλες παιχνιδιών Xbox, το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: Windows Mobile, Windows CE), και τώρα Windows Phone, και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, Bing και παράγει επίσης λογισμικό για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης, κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία έχει περίπου 114,000 υπαλλήλους σε 102 χώρες.

Το λογότυπο της Microsoft

H Google

Google Inc. είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.

To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

Το λογότυπο της Google

H Nokia

Η Nokia Oyj (στα φινλανδικά προφέρεται: [nokiɑ], σουηδικά: Nokia Abp) είναι φινλανδική πολυεθνική εταιρεία επικοινωνίας και τεχνολογίας.

Με έδρα το Έσποο της Ούουσιμαα, στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι.

Από το 2013, η Nokia απασχολεί 90.000 ανθρώπους σε 120 χώρες, διεξάγει πωλήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες και ανέφεραν ετήσια έσοδα της τάξης των € 12.7 δισεκατομμυρίων.

Η Nokia είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι η 274η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που υπολογίζεται από τα έσοδα του 2013, σύμφωνα με το Fortune Global 500.

Η εταιρεία επικεντρώνεται σήμερα σε υποδομές μεγάλης κλίμακας των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της αδειοδότησης, καθώς και της online υπηρεσίες χαρτογράφησης.

Η Nokia είναι επίσης ένας σημαντικός σύμβουλος στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αφού βοήθησε στην ανάπτυξη των προτύπων GSM, και ήταν, για μια περίοδο, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η κυριαρχία της Nokia επεκτείνεται και στη βιομηχανία smartphone μέσω της πλατφόρμας του Symbian, αλλά επισκιάστηκε σύντομα από την αυξανόμενη κυριαρχία του iPhone της Apple και των Android συσκευών.

Η Nokia τέθηκε τελικά σε μια συμφωνία με τη Microsoft το 2011 για να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο πλατφόρμα των Windows Phone smartphones για το μέλλον με ναυαρχίδα το Nokia Lumia 800.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει κινητή επιχείρηση την Nokia ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας συνολικού ύψους € 5.440.000.000 (US $ 7.170.000.000). Ο Στίφεν Έλοπ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nokia, και πολλά άλλα στελέχη εντάχθηκαν στην νέα θυγατρική της Microsoft Mobile της Microsoft, ως μέρος της συμφωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 25 Απριλίου 2014.

Τον Νοέμβριο του 2014 μετά από την πώληση της Microsoft, η Nokia ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χορηγήσει άδεια για σχεδιασμό των προϊόντων και τεχνολογιών για τρίτους κατασκευαστές, κυρίως για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας για το εμπορικό σήμα της Nokia στην αγορά των καταναλωτών.

Στις 15 Απριλίου 2015, η Nokia ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent έναντι €15.6 δισεκατομμύρια.

Στις 29 Απριλίου 2015, η Nokia ανακοίνωσε την νέα κάμερα εικονικής πραγματικότητας με την ονομασία Nokia Ozo.

Το λογότυπο της Nokia

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments