Διεθνή

“Γαλάζια Πατρίδα”: Ξεκίνησε η πιο μεγάλη τουρκική άσκηση όλων των εποχών

“Γαλάζια Πατρίδα”: Ξεκίνησε η πιο μεγάλη τουρκική άσκηση όλων των εποχών
H Τουρκία βγάζει τον στόλο της στη Μεσόγειο. Η άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" ξεκίνησε σήμερα (27/2/19) και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Με 103 πλοία στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη νότια περιοχή της Κύπρου αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα ξεκινάει σήμερα (27/2/19) η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στόχος της άσκησης είναι να σταλεί σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και σε όποιον «αμφισβητεί τα συμφέροντα της Άγκυρας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η Άγκυρα διατηρεί την αποτρεπτική της δύναμη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η άσκηση αποτελεί “πρόβα πολέμου” του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της χώρας.

“Γαλάζια Πατρίδα”: Οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην άσκηση

Συγκεκριμένα στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, εκ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης.

Θα λάβουν μέρος, επίσης, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής. Επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.  Στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα.

Παρακολουθεί “στενά” η ελληνική πλευρά

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Τόσο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβουν εάν οι Τούρκοι παρασυρθούν και αρχίσουν τις προκλήσεις.

  • Δείτε σχετικό βίντεο από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ:
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments