Άποψη

Η μυωπία ευρωκρατών και ελίτ η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη

Η μυωπία ευρωκρατών και ελίτ η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη
Η απάντηση στην επερχόμενη καταστροφή δεν μπορεί παρά να είναι οι βαθιές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης. Μεταρρυθμίσεις που θα αναδείξουν την κοινωνική Ευρώπη στη θέση του γραφειοκρατικού τέρατος των ευρωκρατών. Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης.

Είναι αδιανόητο πόσο μύωπες είναι οι ευρωκράτες. Ιδεοληπτικοί του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, δεν αφήνουν στους λαούς ούτε μία μικρή ανάσα. Νυν υπέρ πάντων τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πλουτοκρατών.

Τελευταίο παράδειγμα μυωπίας, η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τα “κόκκινα” δάνεια. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο, έρχονται οι γραφειοκράτες της Φρανκφούρτης (έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και των Βρυξελλών να αντιδράσουν και να τορπιλίσουν τη λύση, γιατί τη θεωρούν ευνοϊκή για τους δανειολήπτες.

Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν η ακροδεξιά και οι ευρωσκεπτικιστές καλπάζουν και απειλούν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης τυφλωμένοι από την ιδεοληψία τους και κλεισμένοι στα πλούσια κάστρα τους, αδυνατούν να κατανοήσουν τα ρεύματα που διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αδυνατούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η λιτότητα και η μεταρρυθμιστική ακινησία.

Την ίδια μυωπία επιδεικνύουν και οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ ορισμένων χωρών, της Γερμανίας προεξάρχουσας.

Αδυνατούν να αντιληφθούν πως χωρίς οξυγόνο στους λαούς η καταστροφή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα επέλθει. Είναι το μόνο σίγουρο. Εκείνο που δεν είναι γνωστό ακόμα είναι ο ακριβής χρόνος.

Η απάντηση στην επερχόμενη καταστροφή δεν μπορεί παρά να είναι οι βαθιές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης. Μεταρρυθμίσεις που θα αναδείξουν την κοινωνική Ευρώπη στη θέση του γραφειοκρατικού τέρατος των ευρωκρατών. Που θα φέρουν στην κεντρική σκηνή την Ευρώπη των λαών και όχι των ελίτ.

Και επειδή η τύφλωση των ευρωκρατών και των επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ είναι σχεδόν καθολική, η απάντηση που θα πάρουν από την κάλπη στις 26 Μαΐου θα είναι καταλυτική και επικίνδυνη.

Και θα είναι επικίνδυνη λόγω της μεγάλης ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών (διπλασιασμό των εδρών προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις) και όχι των δυνάμεων που επιθυμούν μία Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments