Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 710,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,89%.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη και η αγορά υπερέβη το επίπεδο των 710 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 710,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,89%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 68,599 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.260.078 μετοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστό 4,00%.

Από τους επιμέρους δείκτες του Χρηματιστηρίου, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+5,01%), των Πρώτων Υλών (+3,21%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,68%) και των Τραπεζών (+2,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,24%) και του Εμπορίου (-0,74%).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ, ΧΑΑ, αγγλικά: Athens Stock Exchange, ASE, ATHEX) είναι χρηματιστήριο το οποίο εδρεύει στην Αθήνα.

Υπάρχουν πέντε αγορές που λειτουργούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οργανωμένη αγορά αξιών, η οργανωμένη αγορά παραγώγων, η εναλλακτική αγορά, η αγορά άνθρακα (για EUAs) και η εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει πάνω από 30 δείκτες.

Οι έξι βασικοί δείκτες είναι οι εξής:

  • Composite Index (GD),
  • FTSE/Athex Large Cap (FTSE, γνωστός και ως FTSE 25),
  • FTSE/Athex Mid Cap Index (FTSEM),
  • FTSE/Athex Market Index (FTSEA),
  • FTSE/ATHEX Global Traders Index Plus (FTSEGTI) και
  • FTSE/ATHEX Factor-Weighted Index (FTSEMSFW).

Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελείται από την εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ) και τις θυγατρικές της ΕΧΑΕ εταιρείες Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων A.E. (ATHEXCSD) και Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών A.E. (ATHEXClear).

Το χρηματιστήριο μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. το 1995.

Ακολούθησε το 1997 η αγορά από ιδιώτες του 39,67% και εν συνεχεία του 12% των μετοχών της εταιρείας το 1998, με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου να φτάνει στο 47,7% των μετοχών το 1999.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2000.

Η εταιρεία Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. και Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών Α.Ε., θυγατρικών της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., το Σεπτέμβριο του 2002.

Οι μετοχές της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. αποκτήθηκαν από 7 τράπεζες το 2003.

Η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. απέκτησε το 100% των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε. (ΚΑΑ) και Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων Α.Ε. (ΕΤΕΣΕΠ) το 2006.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2005, η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς Α.Ε. (ΑΣΥΚ).

Έπειτα, το 2013, η Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. συγχωνεύθηκε με την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. δημιουργώντας την Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ)[8] η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments