Διεθνή

Βραζιλία: Η πόλη Σουζάνο αποχαιρετά τα θύματα της επίθεσης στο σχολείο

Βραζιλία: Η πόλη Σουζάνο αποχαιρετά τα θύματα της επίθεσης στο σχολείο
Βραζιλία: Οι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους ήταν αγόρια, ηλικίας μεταξύ 15-16 ετών.

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς των οκτώ θυμάτων της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο της Βραζιλίας αποχαιρετούν τους δικούς τους και πασχίζουν να κατανοήσουν τα αίτια που οδήγησαν στο μακελειό.

Μια αγρυπνία στη μνήμη των έξι εκ των θυμάτων πραγματοποιήθηκε σε ένα γήπεδο στην πόλη Σουζάνο, στα ανατολικά περίχωρα του Σάο Πάολο. Πλήθος κόσμου σχημάτισε ουρές έξω από το αθλητικό κέντρο, την ώρα που στο εσωτερικό του οι συγγενείς, σε κατάσταση απόγνωσης, αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν πάνω από τα φέρετρα με τις σορούς των παιδιών.

Η επίθεση σόκαρε τη Βραζιλία, μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, όπου, ωστόσο, οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία είναι σχετικά σπάνιες.

Το μακελειό ήγειρε ερωτήματα για τους τρόπους αντιμετώπισης του κύματος βίας, που άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Συνολικά 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών οι δύο δράστες, σκοτώθηκαν χθες, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία του Σάο Πάολο. Οι μαθητές που έχασαν τη ζωή τους ήταν αγόρια, ηλικίας μεταξύ 15-16 ετών. Οι δράστες ήταν ηλικίας 17 και 25 ετών και διέπραξαν την επίθεση με ένα 38άρι περίστροφο, ένα τόξο, τσεκούρια και μαχαίρια.

Άλλοι 10 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές, τραυματίστηκαν από πυρά ή μαχαίρια και αρκετοί βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι δύο δράστες αυτοκτόνησαν, ενώ η αστυνομία τους είχε εγκλωβίσει μέσα στο σχολείο, αναφέρουν οι αρχές.

«Όλα αυτά είναι θλιβερά. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν λόγω της έλλειψης αγάπης, της έλλειψης του Θεού», είπε η Σολάνζ Καρντόσο, ενώ στεκόταν έξω από το γήπεδο.

«Το Σουζάνο πενθεί. Βρίσκομαι εδώ για να συμπαρασταθώ στις οικογένειες, όπως πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται εδώ σήμερα».

Οι ερευνητές είπαν στο Reuters ότι το μακελειό στο Λύκειο Κολουμπάιν στις ΗΠΑ, το 1999, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την επίθεση.

Προτού εισβάλουν στο σχολείο Raul Brasil στο Σουζάνο, κοντά στο Σάο Πάολο, οι δύο πρώην μαθητές πυροβόλησαν και σκότωσαν τον θείο του νεότερου δράστη, ιδιοκτήτη ενός γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων, απ΄ όπου έκλεψαν ένα όχημα.

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο, που μετέδωσε το Globo TV, διακρίνονται παιδιά να ουρλιάζουν, να τρέχουν για να σωθούν, να εκλιπαρούν για τις ζωές τους, την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί.

Παιδιά σκαρφάλωσαν και πήδηξαν από έναν τοίχο, την περίφραξη του σχολικού συγκροτήματος, κατόπιν άρχισαν να τρέχουν στον δρόμο, φωνάζοντας για βοήθεια, όπως καταγράφεται στα βίντεο από κάμερες ασφαλείας σε κοντινά σπίτια.

Οι δύο δράστες σχεδίαζαν για τουλάχιστον έναν χρόνο την επίθεση, λένε οι ερευνητές.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όπως περιέγραψε ένας καθηγητής στην αστυνομία, ο νεότερος από τους δράστες ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού, όταν φοιτούσε εκεί.

Στο σχολείο φοιτούν 1.000 μαθητές ηλικίας 11 έως 16 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments